ΕΚ: Διαφωνία Ευρωβουλευτών για τα έργα φυσικού αερίου

[EPA]

Κατά της πρότασης που υπέβαλε η Ομάδα των Πρασίνων αναφορικά με «έργα κοινού ενδιαφέροντος» που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα ψήφισαν κατά πλειοψηφία οι Ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι Πράσινοι παρουσίασαν πρόταση ψηφίσματος, σύμφωνα με την οποία στην πλειονότητά τους τα έργα φυσικού αερίου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Επιτροπής είναι αντίθετα με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΕΤΕπ: 1,5 δις ευρώ για τον ΤΑP- Το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της τράπεζας

Το μεγαλύτερο ενιαίο δάνειο για ενεργειακό έργο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Η πίστωση ύψους 1,5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, το συμβούλιο της …

Το μεγαλύτερο έργο μεταξύ αυτών είναι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, ο οποίος αποσκοπεί στο να μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Παρόλο που η χωρητικότητα του αγωγού TAP ανέρχεται σε 10 έως 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, -ένα μικρό κλάσμα των 193,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων που εισήγαγε η Ρωσία πέρυσι-, το έργο θεωρείται από τη Μόσχα ως ανταγωνιστικό για τα δικά της σχέδια, όπως ο αγωγός Turkish Stream.

Όλοι οι Eυρωβουλευτές του ΕΛΚ καταψήφισαν την προαναφερθείσα πρόταση, αλλά η ομάδα S&D φάνηκε ιδιαίτερα διχασμένη, όπως συμβαίνει συχνά όταν πρόκειται για ψηφοφορία σχετικά με τη Ρωσία.

Ο Λετονός Ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Krišjānis Kariņš, επέκρινε την προσπάθεια των «λαϊκιστών Πρασίνων και των οπαδών τους» να μπλοκάρουν τα PCI.

Εξήγησε, τέλος, ότι η ψηφοφορία θα έθετε σε κίνδυνο όλα τα 173 έργα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας διασύνδεσης για ΑΠΕ μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας στον κόλπο του Βισκαϊκού, καθώς και ένα σχέδιο για τη μεταφορά αιολικής ενέργειας μεταξύ Δανίας και Γερμανίας.