Εγκρίθηκε από το ΕΚ η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

[Shutterstock]

Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος του ειδικού αφιερώματος για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Υπέρ της αναθεώρησης της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) τάχθηκαν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη (11 Οκτωβρίου), που περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες εθνικές στρατηγικές στον τομέα της ενέργειας.

Στην Οδηγία συμπεριλήφθηκε η πυρασφάλεια, μετά την τραγωδία στον Πύργο Grenfell στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Miguel Arias Cañete, μιλώντας στην ετήσια Renovate Europe Day, επέκρινε τις φιλοδοξίες του Συμβουλίου, αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Επιτροπής.

«Αναμφίβολα, τα κτίρια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Γερμανία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις ποσοστώσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Την εισαγωγή ποσοστώσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προετοιμάζει η Γερμανία, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να υποστηρίζει ότι σύντομα θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Jochen Flasbarth, το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να …

Το οικοδομικό απόθεμα της Ευρώπης είναι εν γένει αναποτελεσματικό. Οι μαζικές μειώσεις των εκπομπών και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να γίνουν, εάν η νομοθεσία εγκριθεί και στη συνέχεια εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη.

Τόσο η Επιτροπή όσο και το Κοινοβούλιο επισημαίνουν ότι  απόδοση των κτιρίων συνδέεται με πλήθος παραγόντων, όπως η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η υγεία των πολιτών, η κοινωνική συνοχή, η προστασία του κλίματος και η πυρασφάλεια.

Τα μέλη της επιτροπής ITRE υποστήριξαν την αναθεώρηση της Οδηγίας με 51 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 11 αποχές, αντανακλώντας την ισχυρή υποστήριξη που κατάφερε να δημιουργήσει ο κ. Bendtsen με ένα κείμενο αρκετά φιλόδοξο ως προς τους στόχους του, που εξακολουθεί να σέβεται τις εθνικές αρμοδιότητες.

ΕΕ: Αυξάνεται ο στόχος για την ενεργειακή απόδοση σε 40% μέχρι το 2030

Σε συμφωνία για αύξηση των προτεινόμενων στόχων της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση μετά το 2020 προχώρησαν οι Ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Μέλη της Επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) υποστήριξαν την αύξηση …

Ακτιβιστές της οργάνωσης Friends of the Earth Europe τόνισαν ότι μετά την επιτυχία της έκθεσης EPBD «οι Ευρωβουλευτές πρέπει να υποστηρίξουν αυτό το θετικό βήμα για τους επαρκείς στόχους του 2030 αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να εξαλείψουν το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας».

Επιπλέον, η Πρόεδρος της European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings (EuroACE), Céline Carre, κάλεσε την Εσθονία να «λάβει δεόντως υπόψη την ισχυρή θέση του Κοινοβουλίου» στις τριμερείς συνομιλίες.

26 Οκτωβρίου: Ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την EPBD
7 Νοεμβρίου: Τριμερής διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου.

X