Αυστριακή ενεργειακή ένωση: Η αύξηση των τιμών της ενέργειας «δεν αποτελεί λόγο πανικού».

Οι λόγοι για την πρόσφατη αύξηση είναι πολλαπλοί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Robert Slovacek της ενεργειακής ένωσης, η αύξηση των τιμών του CO2 είναι ένας από τους κύριους λόγους. [EPA-EFE/LI BIN]

Η μαζική αύξηση των τιμών της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνο προσωρινή και «δεν υπάρχει λόγος πανικού», τόνισε η Αυστριακή Ένωση Ενέργειας.

Ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση είναι ότι «η αυξανόμενη ζήτηση συναντά τη μειωμένη προσφορά», δήλωσε η Karina Knaus από την Αυστριακή Υπηρεσία Ενέργειας στο Αυστριακό Πρακτορείο Τύπου.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μαζικά τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι τώρα στα 167 € και να αυξάνονται κατά 28 € ανά κυβικό μέτρο σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης 100% σε σύγκριση με το 2020.
Οι λόγοι για την πρόσφατη αύξηση είναι πολλαπλοί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Robert Slovacek της ενεργειακής ένωσης, η αύξηση των τιμών του CO2 είναι ένας από τους κύριους λόγους. Καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα αποσύρονται από το δίκτυο, η ζήτηση για πιο φιλικούς προς το CO2 σταθμούς παραγωγής αερίου αυξάνεται και τελικά δημιουργεί μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου.
Τα τεχνικά προβλήματα στη Νορβηγία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου, καθώς και οι ελλείψεις προμηθειών από τη Ρωσία τροφοδοτούν επίσης την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ρωσία κατηγορείται για τεχνητή χειραγώγηση των τιμών για να αυξήσει τη μόχλευση της στη συζήτηση σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2, προκαλώντας αντιπαραθέσεις στην Αυστρία και την ΕΕ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι η Ρωσία χειραγωγεί ενεργά τις τιμές του φυσικού αερίου για να αυξήσει τα πολιτικά κέρδη τους.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν τις αυξανόμενες τιμές στον τομέα της ενέργειας και υποστήριξαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο πολιτικής που θα τους επιτρέπει να αντιδρούν πιο γρήγορα σε τέτοιες δραματικές αυξήσεις τιμών στο μέλλον.