Αυστρία: Απειλεί με μήνυση την Κομισιόν για την ταξινομία της ΕΕ

Η Gewessler είπε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV τον Νοέμβριο ότι «αν η ταξινόμηση της ΕΕ περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, είμαστε έτοιμοι να το αμφισβητήσουμε στο δικαστήριο». [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Η Αυστριακή υπουργός για την προστασία του κλίματος, Leonore Gewessler, δήλωσε το Σάββατο ότι η Αυστρία θα προσήγαγε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο εάν επρόκειτο να προχωρήσει με τα σχέδιά της να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Το σχέδιο κανονισμού για την ταξινόμηση της ΕΕ -που καθορίζει ποιες επενδύσεις ταξινομούνται ως «πράσινες»- διέρρευσε την Παρασκευή. Στην τρέχουσα μορφή του, ο κανονισμός χαρακτηρίζει επίσης το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμες πηγές ενέργειας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς στο μέλλον.

Η υπουργός για το Κλίμα χαρακτήρισε την κίνηση «κρυφή επιχείρηση» και τόνισε ότι για την Αυστρία ούτε η πυρηνική ενέργεια ούτε το φυσικό αέριο πρέπει να συμπεριληφθούν στην ταξινόμηση, καθώς είναι «επιβλαβή για το περιβάλλον και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας». «Θα εξετάσουμε προσεκτικά το τρέχον προσχέδιο και έχουμε ήδη ζητήσει νομική γνωμοδότηση για την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση», έγραψε η Gewessler στο Twitter το Σάββατο.

«Εάν αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσουμε σε μήνυση», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «επικίνδυνη και δεν είναι λύση στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης». Δεκαπέντε κράτη μέλη, κυρίως η Γαλλία, πιέζουν για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ. Η Αυστρία, η οποία απαγόρευσε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη δεκαετία του ’70, αντιτίθεται σθεναρά στην πρωτοβουλία.

Η Gewessler είπε ήδη σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV τον Νοέμβριο ότι «αν η ταξινόμηση της ΕΕ περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, είμαστε έτοιμοι να το αμφισβητήσουμε στο δικαστήριο». Το θέμα αυτό προκάλεσε ίσως τις περισσότερες διχόνοιες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Η Αυστρία αντιτάχθηκε σθεναρά στο να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στην πυρηνική ενέργεια στο σχέδιο ταξινόμησης, στο τελικό συμπέρασμα του συμβουλίου, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των κρατών-μελών που είναι θερμά υπέρ των πυρηνικών.