Απολογία και έκκληση Παναγιωτάκη – ΔΕΗ προς Βεστάνγκερ και Κομισιόν για τους λιγνίτες

Η μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας. [ΔΕΗ]

Επιστολή προς την επίτροπο ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ για το θέμα της θέσπισης μηχανισμού αποζημίωσης απέστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζοντας πως η  κρισιμότητα του θέματος για τη ΔEΗ, πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης που είναι σε εξέλιξη, έγκειται στη βιωσιμότητα της υπό ολοκλήρωση νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕH, πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 950 εκατ. ευρώ και η απόφαση για την κατασκευή του είχε ληφθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για λόγους συνέχισης της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτει πως:

  • Η σύμβαση με τον Ανάδοχο του έργου είχε συναφθεί από το 2014, και επιπλέον είχε ήδη συναφθεί δανειακή σύμβαση για ποσό 740 εκατ. ευρώ με την KfW, με εγγύηση του EULER HERMES, για την οποία η ΔEΗ είχε ήδη καταβάλει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
  • Η Ελλάδα το 2014 εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής της υπό έκδοση νέας Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, συνεπεία των οποίων η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, της «Πτολεμαΐδας V».

«Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔEΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας» σχολιάζει ο κ. Παναγιωτάκης, σε προφανώς δρματικούς τόνους.

Επιπροσθέτως και με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.900 MW, και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V ισχύος 660 MW, μονάδα τελευταίας τεχνολογίας με βαθμό απόδοσης 41,5%, το 2022, οι εκπομπές CO2 από τους σταθμούς της ΔEH θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2017 κατά 57%,και ο συντελεστής εκπομπών θα είναι μειωμένος κατά 69%.

Αναφορικά με τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων για τις 15 Ιουλίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH ενημερώνει την Επίτροπο ότι, δεδομένης της αιφνίδιας προκήρυξης των εκλογών και συνακόλουθα της παύσης των εργασιών της Βουλής, η προβλεπόμενη από τον νόμο επικύρωση της διαδικασίας από τη Βουλή δεν ήταν δυνατή από την παρούσα κυβέρνηση. Άρα η μετάθεση της ημερομηνίας για μετά τις εκλογές ήταν μονόδρομος, ώστε το όλο θέμα να το διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, με λειτουργία της Βουλής.

Ο κ. Εμμ. Παναγιωτάκης με την επιστολή του διαβεβαιώνει ότι από την πλευρά της ΔEH «συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειές μας, παρά την προεκλογική περίοδο, ώστε η αποεπένδυση να επιτύχει και μάλιστα μέσα στις τεθείσες προθεσμίες».