Ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας στη Ρουμανία

[Shutterstock / Sashkin]

Ο Πρόεδρος Iohannis τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότερες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτους προμηθευτές [Shutterstock / Sashkin]

Η σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί μείζονα ανησυχία για τη Ρουμανία, δεδομένου του αντίκτυπου που έχει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και, ιδίως, στους ευάλωτους καταναλωτές, δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν γρήγορα βραχυπρόθεσμες λύσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη, με βαθύ κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη γενική οικονομία, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού τομέα της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε, απαιτείται μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση με επίκεντρο τα διαρθρωτικά προβλήματα του ενεργειακού τομέα και της ενιαίας αγοράς.

Ο Κλάους Γιοχάνις στάθηκε ακόμα στην ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότερες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτους προμηθευτές.

Σε αυτή την κατεύθυνση επέμεινε ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται στενά με τη χρήση ενός ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια.

Ο Κλάους Γιοχάνις και ο Σαρλ Μισέλ συζήτησαν με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη της εβδομάδας.