Η γερμανική πολιτική για το κλίμα προκαλεί «πονοκέφαλο» στην γειτονική Τσεχία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας είναι πεπεισμένη ότι οι γεωγραφικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τη μαζική ανάπτυξη της ηλιακής ή της αιολικής ενέργειας, οπότε ποντάρει στα πυρηνικά εργοστάσια. [Shutterstock / Martin Lisner]

Το κλείσιμο τριών από τους έξι εναπομείναντες γερμανικούς πυρηνικούς σταθμούς την περασμένη εβδομάδα προκαλεί πονοκέφαλο στην Τσεχική Δημοκρατία, με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας της Γερμανίας να χαρακτηρίζεται από την Πράγα ως «ριζοσπαστικό βήμα», ιδίως στο πλαίσιο των σημερινών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας.

«Η Γερμανία πόνταρε σε μια ριζοσπαστική μορφή της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR) σε συνέντευξή του στο CNN Prima News.

Ο Fiala τόνισε τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας κατά την ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας σαφές μήνυμα στους γείτονές του που είναι κατά των πυρηνικών.

«Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να εργαστεί υπομονετικά και σκληρά, να αναζητήσει συμμάχους στην Ευρώπη και να πείσει τους εταίρους. Τέλος, πρέπει επίσης να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών μονάδων και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Fiala κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του.

«Αυτή είναι η διέξοδος από την ενεργειακή κρίση. Η εναλλακτική λύση είναι η υπανάπτυξη και η φτώχεια. Και κανείς δεν το θέλει αυτό», πρόσθεσε.

Η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση πράσινου μετασχηματισμού. Με το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από άνθρακα, πρέπει να βρει νέες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι γεωγραφικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τη μαζική ανάπτυξη της ηλιακής ή της αιολικής ενέργειας, οπότε ποντάρει στα πυρηνικά εργοστάσια.

Ενώ η Γαλλία είναι ο κύριος σύμμαχος της χώρας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική οικονομία.

Όπως επισήμανε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela, ο διάλογος με τη Γερμανία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα.

«Πρέπει να μιλήσουμε με τους Γερμανούς για να λάβουμε υπόψη την οικονομική πραγματικότητα και τα συγκεκριμένα προβλήματα των γειτόνων τους», δήλωσε ο Síkela σε συνέντευξή του στο Seznam Zprávy.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Fiala εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε για τη βιώσιμη ταξινομία της ΕΕ και χαρακτηρίζει τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια ως πράσινες.

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία πρέπει να αναλυθεί επαρκώς από τις τσεχικές αρχές, καθώς θέτει συγκεκριμένα κριτήρια για την απόκτηση του πράσινου σήματος.

Η αυστριακή υπουργός για το κλίμα Leonore Gewessler έχει ήδη απειλήσει να κινηθεί νομικά εναντίον της ΕΕ εάν αποφασίσει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινόμηση.