Τραμπ: Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

[Jim Lo Scalzo/EPA/EFE]

Η δέσμευση της ΕΕ να εισαγάγει περισσότερη σόγια από Αμερικανούς αγρότες αποτέλεσε βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων στη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να σταματήσει η εμπορική διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στη EURACTIV.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτίθενται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων.

Επιπροσθέτως, θα προσπαθήσουν να «επιλύσουν» τη διαφωνία σχετικά με τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, ενώ δεν θα επιβάλλουν νέους περιορισμούς.

«Εφόσον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, θα προχωρήσουμε σε παύση περαιτέρω επιβολής δασμών – εκτός αν ένα συμβαλλόμενο μέρος σταματήσει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της Επιτροπής κατάφερε να συμφωνήσει για την αποφυγή νέων δασμών στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

Γιούνκερ για ΗΠΑ: Η ΕΕ θα ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση προέρχεται από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη (18 Ιουλίου).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, διότι ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει περαιτέρω η ευρωπαϊκή αγορά για τα αγροτικά προϊόντα του.

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος Γιούνκερ δέχθηκε περισσότερες εξαγωγές σόγιας προς την ΕΕ.

Οι παραγωγοί σόγιας στις μεσοδυτικές πολιτείες, (σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του Τραμπ), επηρεάστηκαν σημαντικά από τα μέτρα που επέβαλε η Κίνα ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

«Σε ευχαριστώ γι’ αυτό, Ζαν Κλοντ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι φαίνονται ευγενικοί αλλά είναι σκληροί

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η επιβολή δασμών αναγκάζει και άλλες χώρες να διαπραγματευτούν με την Ουάσιγκτον, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ουάσινγκτον.

Νέες εμπορικές συνομιλίες

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες.

Αρχικά, στους μηδενικούς δασμούς στα αγαθά –και άρα στη μη εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων που φοβόταν η Ευρώπη, αλλά και κατάργηση των πρόσφατων δασμών από τις ΗΠΑ σε αλουμίνιο και χάλυβα. Κατά δεύτερον, συμφώνησαν σε ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε επίπεδο ενέργειας, αφού η ΕΕ θα αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αμερική.

Μέρκελ: Κρίσιμης σημασίας η σχέση με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ

Όταν ρωτήθηκε η Καγκελάριος για τη σχέση της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, απάντησε: «Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι αξίες ή το συνηθισμένο πλαίσιο είναι υπό ισχυρή πίεση προς το παρόν».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι οι δύο εταίροι θα εργαστούν για την μείωση των φραγμών και την αύξηση των εμπορικών υπηρεσιών, χημικών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων.

«Αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές προτίθενται να επανεξετάσουν πολλά από τα κεφάλαια που περιλαμβάνονται στην Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεργαστούν, προκειμένου να μεταρρυθμίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ώστε να καταστεί καλύτερα εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των βιομηχανικών επιδοτήσεων, από τις κρατικές επιχειρήσεις και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Τέλος, ο Αμερικανός ηγέτης  υπογράμμισε ότι η συνάντηση άνοιξε «ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ – μια στενή φιλία, με ισχυρές εμπορικές σχέσεις στις οποίες και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν».

X