Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους δασμούς των ΗΠΑ

[European Council]

Την προσωρινή αναστολή της επιβολής πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ολοκληρώνονται σήμερα.

«Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το βράδυ, για να δούμε το περιεχόμενο των αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer, ανέφερε στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να «διακόψει την επιβολή των τιμολογίων» για την ΕΕ και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Αργεντινής.

Επιβάλλουν δασμούς στο Ισπανικό λάδι οι ΗΠΑ, φόβοι για τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Δασμούς αντιντάμπινγκ στις ισπανικές ελιές άνω του 17,13%, επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο μετά από τον αντισταθμιστικό δασμό που είχε καθοριστεί τον Νοέμβριο του 2017 στο 4,47%.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αναβάλουν περαιτέρω συζητήσεις για τους εμπορικούς μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, διότι δεν γνωρίζουν ακόμη, αν η κυβέρνηση Τραμπ θα εξαιρέσει την ΕΕ, παρά τα σχόλια του κ. Lighthizer.

Στο μεταξύ, η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι «αυτοί οι εμπορικοί δασμοί δεν είναι δικαιολογημένοι και θέλουμε να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε διάλογο για την εξεύρεση λύσης».

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί στη Κίνα 60 δις δολαρίων

Η κυβέρνηση Τραμπ θα εξαγγείλει την επιβολή νέων δασμών οι οποίοι αθροιστικά θα φθάνουν σε αξία ακόμη και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγόμενα είδη που παράγονται στην Κίνα μέχρι την Παρασκευή.

Προειδοποίησε, ακόμη, ότι η ΕΕ «θα απαντήσει με αντίμετρα», εάν η κυβέρνηση Τραμπ καταλήξει σε επιβολή δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα συμμετάσχει στις εμπορικές συνομιλίες, παρόλο που είχε προγραμματίσει να μην παραστεί στη συνάντηση.

Τριντό: Απαράδεκτοι οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να συντάξουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με το εμπόριο, τα οποία δεν ανέφεραν ρητά τις ΗΠΑ ή την απόφασή τους να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι: «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για ένα ανοικτό και πολυμερές εμπορικό σύστημα με τον ΠΟΕ στο επίκεντρό του, σταθερό στην πεποίθηση ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην ευημερία. Η ΕΕ θα επιδιώκει μια ισχυρή εμπορική πολιτική, με στόχο να προωθήσει τις αξίες και τα πρότυπα της σε παγκόσμιο επίπεδο με ισότιμους όρους ανταγωνισμού».