Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη CETA

«Ιδιαίτερα ανήσυχος» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. [European Council]

Η κυβέρνηση της Βαλλονίας απέρριψε την τελευταία προσφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες το βράδυ (20 Οκτωβρίου), η οποία έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει η διαδικασία επικύρωσης της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά πριν η «καυτή πατάτα» περάσει στους ηγέτες της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή .

Εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν ένα νέο «κοινό ερμηνευτικό όργανο» που αποσκοπεί στην αποσαφήνιση ορισμένων εκ των ζητημάτων που έθεσε η γαλλόφωνη βελγική περιφέρεια για τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία επισύναψαν πρόσθετες δηλώσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τους ΓΤΟ, τη χρήση ορμονών σε προϊόντα τροφίμων, και τις δημόσιες συμβάσεις.

Το κείμενο ήταν αποτέλεσμα των δύο γύρων διαπραγματεύσεων της Κυριακής και της Τετάρτης και Πέμπτης, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η σύνταξη του εγγράφου ολοκληρώθηκε με τη συμβολή των Βαλλώνων.

Ωστόσο, ο υπουργός-πρόεδρος της βελγικής περιφέρειας Πολ Μανιέτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συστήσει στο Κοινοβούλιο της Βαλλονίας να διατηρήσει το βέτο  για την εμπορική συμφωνία.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά για μας, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι επαρκής, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις αμερικανικές εταιρείες στον Καναδά οι οποίες θα επωφεληθούν από το σύστημα», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι από δω και πέρα θα διαπραγματευτεί απευθείας με τον Καναδά.

«Για τους Καναδούς, υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με τη θέση της ΕΕ, και θα συναντήσουμε τον [Καναδό] υπουργό και διαπραγματευτή αύριο για να συζητήσουμε μαζί τους, αν είναι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για αλλαγές  στα κείμενα που μας δόθηκαν την Πέμπτη»,  είπε.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή έκανε μια ύστατη παραχώρηση προς τους Βαλλώνους, προσθέτοντας στο έγγραφο μια ξεχωριστή παράγραφο για την κοινωνική ασφάλεια και την ασφάλιση, μία από τις κύριες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την έναρξη των συνομιλιών, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «αυτό είναι αυτό που πραγματικά ήθελαν».

Το κείμενο της τελικής δήλωσης ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και ανέφερε ότι το δικαίωμα για τη ρύθμιση της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής παραμένει σε εθνικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ευρωπαϊκών προτύπων.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία εξακολουθούν να απαιτούν σαφείς δηλώσεις από την Οτάβα σχετικά με το καθεστώς βίζας για τους υπηκόους τους, πριν δώσουν το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ενώ το κοινοβούλιο της Βαλλονίας βρίσκεται σε συζητήσεις για το αν θα διατηρήσει το βέτο του, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την οικοδόμηση μιας νέας συναίνεσης για μια «ελεύθερη και δίκαιη» εμπορική πολιτική. Η CETA θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων.

Η νέα ώθηση για εξεύρεση λύσης ήρθε εν μέσω απαισιοδοξίας από την πλευρά ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» μετά τη συνάντησή του με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλς Μισέλ πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής. «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», έγραψε.

Ο Τουσκ δεν είναι ο μόνος που προειδοποίησε ότι η φήμη της Ευρώπης στο εξωτερικό θα αμαυρωνόταν σε περίπτωση που οι Βαλλώνοι επιμείνουν στο βέτο για την εμπορική συμφωνία.

Και η Επίτροπος Ανταγωνισμού Σεσίλια Μάλμστρομ, αλλά και διπλωμάτες των κρατών μελών συμφώνησαν ότι η αξιοπιστία του μπλοκ βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η CETA θα είναι η τελευταία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που θα διαπραγματευτεί η ΕΕ, σε περίπτωση που το μπλοκ αποτύχει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο εξακολουθεί να ελπίζει για πρόοδο έστω και τις τελευταίες ώρες της συνόδου κορυφής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία»,  παραδέχτηκε αξιωματούχος.

Αν Βαλλονία τελικά αποδεχτεί τη νέα δήλωση, το κείμενο θα εγκριθεί με γραπτή διαδικασία, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη τελετή υπογραφής κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά στις 27 Οκτωβρίου.

Διπλωμάτης εξήγησε ότι «η Δευτέρα είναι ίσως το όριο της ευπρέπειας» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επίσημη πρόσκληση της καναδικής αντιπροσωπείας για την τελετή υπογραφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο,  πηγή της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν «μέχρι και μισή ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής».

«Παρ ‘όλα αυτά θα πρέπει να δώσουμε κάποιο χρόνο στους Καναδούς να κλείσουν τα εισιτήριά τους και να έρθουν στις Βρυξέλλες»,  κατέληξε.

X