Πρόταση Ευρωκοινοβουλίου για 30% ευρωπαϊκό περιεχόμενο από το Neflix

7417451300_157e869587_z [Shardayyy/Flickr]

Το Netflix και άλλες πλατφόρμες video-on-demand θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 30% ευρωπαϊκό περιεχόμενο – περισσότερο από την προτεινόμενη από την Επιτροπή  ποσόστωση του 20%, εάν εγκριθούν οι νέοι κανόνες μετάδοσης όπως δημοσιεύτηκαν σε σχετική έκθεση Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου χθες (25 Απριλίου) .

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως το Netflix παρεμπόδισαν πέρυσι, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόταση της για την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας, η οποία τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 2010, για τις πλατφόρμες video-on-demand.

Η DigitalEurope, μια ομάδα λόμπι η οποία εκπροσωπεί την Amazon, την Google και άλλες εταιρείες διαδικτύου, χαρακτήρισε την πρόταση για ποσοστώσεις «αντιπαραγωγική». Το  Netflix έχει αντιδράσει εναντίων της ποσόστωσης, παρόλο που η εταιρεία παραδέχεται ότι διαθέτει ήδη περισσότερο ευρωπαϊκό περιεχόμενο από την πρόταση της Κομισιόν.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εθνικές ποσοστώσεις εκπομπής – η Γαλλία απαιτεί ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και πλατφόρμες video on-demand ότι τουλάχιστον το 60% του καταλόγου τους αποτελείται από ευρωπαϊκά έργα. Άλλες λεπτομέρειες στο σχέδιο νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή και προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των εταιρειών διαδικτύου και ορισμένων παραδοσιακών ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Οι δύο ευρωβουλευτές που συνυπέγραψαν την έκθεση στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν περισσότερες από 1.000 τροπολογίες. Ένας από τους συγγραφείς, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του CDU, κ. Sabine Verheyen (EPP), δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει την έντονη άσκηση πίεσης από εταιρείες οι οποίες ανησυχούν για τη νέα τροποποίηση του νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Οι ευρωβουλευτές άλλαξαν επίσης τους κανόνες περί ευθύνης για τις πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο όπως το Youtube, απαιτώντας τους να αφαιρούν περιεχόμενο που είναι επιβλαβές για τα παιδιά ή υποκινεί τρομοκρατία. Μια συμβιβαστική τροπολογία στο νομοσχέδιο απέσυρε μέρος της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω κράτη μέλη δεν πρέπει να ψηφίζουν εθνικές νομοθεσίες αυστηρότερες από την οδηγία της ΕΕ.

Οι κανόνες οπτικοακουστικών μέσων πρέπει να συμφωνηθούν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για να τεθούν σε ισχύ. Οι εταιρείες video-on-demand επικρίνουν την έκθεση των ευρωβουλευτών γιατί δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να πληρώνουν στα εθνικά κέντρα κινηματογράφου.

Η DigitalEurope ανέφερε σε δήλωσή της ότι το μέτρο αυτό «υπονομεύει έντονα την αρχή της χώρας προέλευσης» που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να ρυθμίζουν μόνο τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που εδρεύουν στα κράτη μέλη τους.

X