«Παράπλευρη απώλεια» στην εμπορική διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ οι καταναλωτές

[Michael Lukas / EPA]

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων προϊόντων από τις ΗΠΑ με στόχο να αποφύγει τους δασμούς από την ΕΕ.

«Οι δασμοί έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές. Παρόλο που οι καταναλωτές δεν ωφελούνται όταν οι δασμοί μειώνονται, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν κι όταν αυξάνονται», δήλωσε στη EURACTIV ο διευθυντής επικοινωνίας του BEUC, Johannes Kleis.

Το BEUC κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα επηρεάζουν τις τιμές και τις επιλογές των προϊόντων για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Αμερικανικοί δασμοί και Ιταλία επηρεάζουν την οικονομία

Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας χάνει μέρος της δυναμικής της και η προοπτική για την ανάπτυξη σκιάζεται από τη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ καθώς και τους κινδύνους που συνδέονται με τη νέα ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η EuroCommerce στήριξε την απόφαση της Επιτροπής για αντίποινα στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα δεν είχε άμεσο αντίκτυπο σε εμάς, αλλά δεν είμαστε και υπέρ οποιασδήποτε κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο», τόνισε ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Εμπορίου της EuroCommerce, Neil McMillan.

Στο μεταξύ, η Harley-Davidson δεν είναι η μόνη εταιρεία που επηρεάζεται άμεσα από τα μέτρα της ΕΕ. Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα τζιν με τη Levi Strauss & Co να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η εταιρεία αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να υποθέσουμε τι αντίκτυπο θα έχουν οι ενέργειες αυτές για τις μελλοντικές τιμές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δασμοί είναι μόνο για εμπορεύματα που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Levi Strauss & Co στη EURACTIV.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εταίρους του κλάδου και τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να καταστήσουμε σαφές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις μας, αλλά και τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Στον κατάλογο των προϊόντων περιλαμβάνεται και το μπέρμπον. Στις αρχές Ιουνίου, ο οικονομικός διευθυντής της Jack Daniels, Jean Morreau, δήλωσε: «Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί και συνεπώς έχουμε λάβει μέτρα, προκειμένου να μετριάσουμε τους κινδύνους, όπως είναι η αύξηση των αποθεμάτων μας σε αγορές εκτός ΗΠΑ».

«Στις αγορές που έχουμε χαράξει τη δική μας πορεία, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, διατηρούμε μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο της κατάστασης. Αντίθετα, σε αγορές που χρησιμοποιούμε τρίτους διανομείς υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες», ανέφερε σε δήλωσή του ο COO της Jack Daniels, Lawson Whiting.