Ολοένα και πιο δύσπιστοι στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ οι Γερμανοί

Anti-TTIP-protest-in-Germany

Οι Γερμανοί είναι ολοένα και πιο δύσπιστοι απέναντι στην υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου. Ωστόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο.

Περίπου το 70% των Γερμανών που ρωτήθηκαν από το ινστιτούτο DIMAP για ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, δήλωσε ότι η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) συμφωνία θα φέρει «ως επί το πλείστον μειονεκτήματα», συγκριτικά με το 55% σε παρόμοια δημοσκόπηση τον Ιούνιο του 2014.

Για το 79% των ερωτηθέντων, τα δικαιώματα των καταναλωτών είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.

Μόνο το 17% βλέπει «ως επί το πλείστον πλεονεκτήματα» στη συμφωνία, έναντι του 31% λιγότερο από δύο χρόνια πριν.

Η Μέρκελ, εν τω μεταξύ, επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησής της την Τετάρτη, λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις», κατά προτίμηση πριν από το τέλος του 2016.

Αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «θα αποτύχουν» αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να κάνουν παραχωρήσεις.

Η Γαλλία επίσης τάχθηκε κατά, με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να λέει αυτή την εβδομάδα ότι το Παρίσι θα την απορρίψει «σε αυτό το στάδιο», διότι η χώρα του αντιτίθεται στο «άναρχο ελεύθερο εμπόριο».

EurActiv.com με AFP

*φωτογραφία [Reuters]