Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ευρώπη για έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες

[European Commission]

Τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες, εξέφρασαν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ την Τετάρτη (17 Οκτωβρίου), με διαφαινόμενη πιθανότητα την επιβολή νέων δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, συναντήθηκε με την Επίτροπο για το Εμπόριο, Cecilia Mamström την Τρίτη.

Η Επίτροπος θεώρησε τη συνάντηση ως απλή αποτίμηση της κατάστασης, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε «την ανάγκη συνέχισης των εμπορικών συνομιλιών που ξεκίνησαν στις 25 Ιουλίου, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, «συμφώνησε να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών, όσο οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν ικανοποιητικά», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ.

Μάλμστρομ: Σε διερευνητικό στάδιο οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο

Διερευνητικές συνομιλίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιδιώξουν μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία, διεξάγουν ΕΕ και ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο  να έχουν ξεκινήσει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε τη Δευτέρα (24 Σεπτεμβρίου) η Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmstrom.

Οι Ευρωπαίοι «δίνουν την εντύπωση ότι τα πράγματα προχωρούν. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν κινούνται προς τα εμπρός, αλλά δεν κινούνται καθόλου», επέμεινε.

Ο κ. Σόντλαντ επέκρινε την Ευρωπαία Επίτροπο για «πλήρη αδιαλλαξία».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η κ. Malmström εξήγησε τη θέση της ΕΕ στις συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές «δήλωσαν επανειλημμένα ότι είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε μια περιορισμένη συμφωνία που επικεντρώνεται στα βιομηχανικά προϊόντα και τους δασμούς».

«Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν επιδείξει κανένα μεγάλο ενδιαφέρον εκεί, οπότε η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος «ενδιαφέρεται για καλή πίστη, γρήγορες διαπραγματεύσεις που παράγουν απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Ross.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση των προτύπων σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα ή η γεωργία, που θεωρούνται ως «πολύ πιο σοβαρά εμπορικά εμπόδια από ό, τι οι δασμοί», πρόσθεσε.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ της Επιτρόπου Malmström και του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

X