Ο Τρουντό θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για την CETA

Ο Τρουντό θα είναι ο πρώτος ηγέτης του Καναδά που θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού ΚΟινοβουλίου [Alex JW Robinson/ Shutterstock]

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό θα μιλήσει στις 16 Φεβρουαρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο να πείσει τους ευρωβουλευτές να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στην συνέχεια στο Αμβούργο, για να λάβει μέρος στο ετήσιο συμπόσιο. Ο Τρουντό, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Καναδός ηγέτης ο οποίος θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξάρει τη μακρά διαδικασία που ακολουθήθηκε για την οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (CETA).

Η συμφωνία απαιτεί επίσης την επικύρωση της από τα κράτη μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Θα εξαλείψει το 98% των δασμών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις εμπορικές συνομιλίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο έτοιμο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απορρίπτει την εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση του σύμφωνου εμπορίου Βόρειας Αμερικής.

Ο Τρουντό όμως δήλωσε ότι η «CETA θέτει υψηλά πρότυπα για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών για το μέλλον». Ο ίδιος την αποκάλεσε ως την «πιο προοδευτική εμπορική συμφωνία η οποία τέθηκε υπό διαπραγμάτευση από τον Καναδά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Καναδάς και η Κίνα πέρυσι ξεκίνησαν συνομιλίες για μια σημαντική εμπορική συμφωνία, αν και αυτές αναμένονται να συνεχιστούν για χρόνια. Η συνάντηση Τρουντό με Μέρκελ θα επικεντρωθεί στις «κυριότερες προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και το εμπόριο», σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια ο Τρουντό, θα επισκεφθεί το Αμβούργο, ως τιμώμενο πρόσωπο στον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Ματθαίου. Ο Καναδάς την περασμένη εβδομάδα όρισε τον Stephane Dion, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ως πρέσβη τόσο την ΕΕ και τη Γερμανία, ο οποίος είπε ο Τρουντό ότι θα παίξει ένα «κεντρικό ρόλο» στα διατλαντικά θέματα συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου.

 

X