«Φρένο» στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί ελέγχου των εξαγωγών τεχνολογίας παρακολούθησης βάζει ο Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. [European Commission]

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ παρενέβη χθες (20 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να αναβάλει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το εμπόριο που θα καταστήσει πιο δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να εξάγουν λογισμικό παρακολούθησης, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά αυτό το μήνα που ο επικεφαλής της Επιτροπής έβαλε φρένο σε ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο υψηλής τεχνολογίας .

Το νομοσχέδιο ελέγχου των εξαγωγών των λεγόμενων προϊόντων διπλής χρήσης ολοκληρώθηκε και επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα (21 Σεπτεμβρίου). Ασκήθηκε, ωστόσο, έντονη πίεση από μια ομάδα επιτρόπων, με επικεφαλής τον Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ, να γίνουν αλλαγές με στόχο την ελάφρυνση επιχειρήσεων που επιδιώκουν να έχουν τον έλεγχο των εξαγωγών για  τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση.

Ο Γιούνκερ μετέφερε το νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων την επόμενη εβδομάδα (28 Σεπτεμβρίου). Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ίδιος απέσυρε μια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη απαγόρευση της Επιτροπής σχετικά με τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση ομάδων πολιτών και εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

«Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί πολιτικό ζήτημα, το σώμα θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα. Συνεπώς, ο Πρόεδρος αποφάσισε να το θέσει σε μια από τις προσεχείς ατζέντες του Σώματος», δήλωσε πηγή της Επιτροπής.

Αρχικά, είχε οριστεί να εγκριθεί το νομοσχέδιο με γραπτή διαδικασία, αλλά τώρα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των Επιτρόπων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις.

Αρκετές ομάδες της βιομηχανίας και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ασκήσει πιέσεις για να καταστεί  το νομοσχέδιο πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Η EurActiv.com δημοσίευσε ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες που θα απαιτούν από τις εταιρείες να περνούν από μακρά διαδικασία έγκρισης, εάν θέλουν να εξάγουν μια γκάμα προϊόντων τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών στοιχείων, των συσκευών εντοπισμού θέσης και του εξοπλισμού παρακολούθησης, σύμφωνα με την πρόταση.

Διπλωμάτες από την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν ένα σημείωμα στην Επιτροπή ζητώντας να μειωθεί ο κατάλογος των προϊόντων που θα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών. Ανέφεραν ότι επιθυμούν αντίθετα μια διεθνή συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις χώρες εκτός της ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας διαμαρτυρήθηκαν ότι ο κατάλογος της Επιτροπής ενδέχεται να συμπεριλάβει και προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα smartphones.

Υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων πίεσαν έντονα  για το νομοσχέδιο για την πάταξη των εταιρειών που εξάγουν τεχνολογία παρακολούθησης μετά την αποκάλυψη ότι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιάστηκαν να πωλούν λογισμικό σε χώρες της Αραβικής Άνοιξης που χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των διαδηλωτών.

Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου από τη EurActiv, ορισμένοι υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τα σχέδια της Επιτροπής να απαιτήσει έγκριση για ψηφιακά ιατροδικαστικά εργαλεία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμπόδιση της έρευνας και αποδυνάμωση της τεχνολογίας στον κυβερνοχώρο.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα που υποχρεώνει τις εταιρείες να λαμβάνουν ειδική άδεια εξαγωγής, εφόσον τα προϊόντα τους θα μπορούσαν δυνητικά να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένες εταιρείες προειδοποίησαν ότι το μέτρο αυτό είναι υπερβολικά ασαφές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάγωμα των εξαγωγών στο εξωτερικό.

Πηγή της Επιτροπής δήλωσε ότι η πρόταση έχει ως στόχο να «απλοποιήσει τη διαχείριση των ελέγχων των εξαγωγών» και να ανανεώσει το νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση, ώστε να ισχύει και για τεχνολογίες που μπορούν να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

X