Νομικές προκλήσεις για τα προσωπικά δεδομένα αντιμετωπίζει η «Privacy Shield»

Η συμφωνία "Privacy Shield" μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ [US Department of Commerce]

Η νέα συμφωνία «Privacy Shield» ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντιμετωπίζει μία δεύτερη νομική πρόκληση, καθώς τίθενται υπό έλεγχο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για το διατλαντικό εμπόριο και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η γαλλική συμβουλευτική εταιρεία για την προστασία της ιδιωτικότητας, «La Quadrature du Net», η ΜΚΟ παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών «Γαλλικό Δίκτυο Δεδομένων» και το δίκτυο FDN έχουν προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο, κατά της συμφωνίας «Privacy Shield», ακολουθώντας τα βήματα της ιρλανδικής «Οργάνωσης Ψηφιακών Δικαιωμάτων».

Η συμφωνία «Privacy Shield» πραγματοποιήθηκε φέτος, αντικαθιστώντας την προηγούμενη συμφωνία «Safe Harbour» για τη μεταφορά δεδομένων σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ, καθώς είχε απορριφθεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, λόγω υποψιών για πρόσβαση των ΗΠΑ σε προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων. Η νέα συμφωνία δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων των Ευρωπαίων σε διακομιστές των ΗΠΑ. Τα δεδομένα θα αφορούν πληροφορίες Ανθρωπίνου Δυναμικού, το ιστορικό περιήγησης των χρηστών, καθώς και κρατήσεις ξενοδοχείων.

Περισσότερες από 500 εταιρείες-έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την «Privacy Shield», ανάμεσά τους η Google, η Facebook και η Microsoft, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επεξεργάζεται πάνω από 1.000 αιτήσεις εταιρειών.

Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολίτών της ΕΕ, παρέχοντάς τους ένα μέσο έννομης προστασίας σε περίπτωση διαφορών, όπως και την παροχή ενός νέου διαμεσολαβητή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο συγκεκριμένος φορέας θα ασχολείται με τις καταγγελίες Ευρωπαίων για περιπτώσεις αμερικανικής κατασκοπείας.

Όσοι προβάλλουν ενστάσεις ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί σχετικά με τις δραστηριότητες επιτήρησης από τις ΗΠΑ, ιδίως της μαζικής συλλογής δεδομένων, είναι ανεπαρκείς και ως εκ τούτου, η συμφωνία θα πρέπει να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, είτε οι επιχειρήσεις, είτε οι ιδιώτες θα μπορούν να προσβάλουν τις πράξεις της ΕΕ πριν από τα δικαστήρια της ΕΕ έως και για δύο μήνες μετά την ισχύ της συμφωνίας. Διαφορετικά, θα πρέπει να προσφύγουν στα εθνικά δικαστήρια, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερο.

Ωστόσο, οι προσφυγές αντιμετωπίζουν ισχυρό κίνδυνο να μην κριθούν αποδεκτές, εαν το δικαστήριο κρίνει ότι οι οργανώσεις δεν είναι άμεσα συσχετιζόμενες, ενώ οι γαλλικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι ο διαμεσολαβητής των ΗΠΑ δεν αποτελεί έναν  αποτελεσματικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των καταγγελιών.

«Το γεγονός ότι αποτελεί ανεξάρτητο φορέα δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να θεωρηθεί ως ανεξάρτητη δικαστική οντότητα», ανέφεραν. Επίσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος διαπραγματεύθηκε την συμφωνία «Privacy Shield» με την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι γνώριζε για τη νέα καταγγελία.

«Δεν σχολιάζουμε δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως έχουμε πει από την αρχή, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η “Privacy Shield» ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι οποίες αποτελούν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κριστιαν Γουίγκαντ.

X