Νέες πιέσεις στη Volkswagen από την Επιτροπή για τα ντίζελ

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen [Reuters]

Εντείνονται οι πιέσεις στη Volkswagen ώστε να επιδιορθώσει τις ζημιές που προκάλεσε το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων, με την ΕΕ να καλεί την αυτοκινητοβιομηχανία να αρχίσει να αποζημιώνει τους καταναλωτές που επηρεάστηκαν και να προσφέρει σαφείς αποδείξεις ότι τα οχήματα θα επισκευαστούν μέσα στο ερχόμενο έτος.

Η VW «πρέπει να γνωστοποιήσει με σαφήνεια το τι θα προσφέρει στους καταναλωτές και αυτό πρέπει να γίνει με τον ίδιο τρόπο» σε όλο το μπλοκ των 28, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης,Βέρα Γιούροβα, με επιστολή της που φέρει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου και την οποία εξέτασε το Bloomberg.

Η νέα αυτή έκκληση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία δημοσιοποίησε σχέδιο δράσης με μια πρόταση προσφοράς περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις επισκευές των οχημάτων, προς τους καταναλωτές.

«Καθώς το θέμα των εκπομπών ρύπων των ντίζελ είναι αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς που φαίνεται πως δε συμμορφώνεται σε αρκετές διατάξεις» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για άδικες εμπορικές πρακτικές, «το σχέδιο θα έπρεπε να προσφέρει στους καταναλωτές επιπρόσθετα πλεονεκτήματα, σημαντικά περισσότερα από το τι προσφέρεται συνήθως στους καταναλωτές όταν καλούνται να φέρουν πίσω τα αυτοκίνητά τους λόγω αθέλητων ή απρόβλεπτων τεχνικών προβλημάτων», υποστήριξε η Τσέχα επίτροπος.

Η Γιούροβα πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Francisco Javier Garcia Sanz, ανώτατο διαπραγματευτή της γερμανικής εταιρίας σε θέματα ντίζελ.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές οργανώσεις για την προστασία των καταναλωτών επέκριναν την έκβαση της πρώτης συνάντηση μεταξύ των δύο το Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο δράσης στο οποίο δεσμεύτηκε η VW ελάχιστα διαφέρει από την αρχική υπόσχεση της αυτοκινητοβιομηχανίας το Δεκέμβριο να επισκευάσει τα οχήματα. Ενώ οι Ευρωπαίοι δικαιούνται μόνο επιδιορθώσεις, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξασφάλισαν πακέτα αποζημίωσης, αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Ο Έρικ Φέλμπερ, εκπρόσωπος της Volkswagen, δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.