Μοσκοβισί: Όχι στη διακοπή συνομιλιών για την ΤΤΙΡ

[European Parliament]

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος της Γαλλίας πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προωθήσει πιο έντονα τα αιτήματά της, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της γαλλικής κυβέρνησης και να εγκαταλείψει για το έργο, αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την Παρασκευή (2 Σεπτεμβρίου) ότι το αίτημα του Παρισιού για αναστολή  των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ) «δεν είναι σωστό».

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο λογικό να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά και να ανεβάσουμε το επίπεδο των αιτημάτων μας», πρόσθεσε.

«Μια δύσκολη διαδικασία»

Για τον Επίτροπο, οι συνομιλίες για την ΤΤΙΡ είναι μια «δύσκολη» και «απαιτητική διαδικασία».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές του για το γεωργικό και περιβαλλοντικό μοντέλο της Ευρώπης, καθώς και για τα πρότυπα για την υγεία και την πολιτιστική συνύπαρξη», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Δεν θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι απλά μια συμφωνία take it or leave it», δήλωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι το πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιούνται οι συζητήσεις «δεν πρέπει να μας βάλει στο δρόμο προς τη δημαγωγία».

«Από την πλευρά μου, θα ήθελα να δω τους υπουργούς Εμπορίου της Ευρώπης να υποστηρίζουν την Επιτροπή και να απαιτούν να είναι ισχυρή και φιλόδοξη με τους αμερικανούς εταίρους μας», δήλωσε ο Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο Γάλλο Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Ματίας Φεκλ.

Ευνοϊκή για την Αμερική θεωρείται η ΤΤΙΡ

Την περασμένη Τρίτη (30 Αυγούστου) ο Φεκλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει φρένο στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ, την οποία βλέπει να κλίνει προς τη μεριά των Αμερικανών.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επίτευξης της συμφωνίας πριν το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017. Και την Πέμπτη (1 Σεπτεμβρίου), ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απαίτησε μια «σαφή στάση» στις συνομιλίες, παρά την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στη συμφωνία.

«Αυξημένες απαιτήσεις, ναι, αναστολή των συνομιλιών, όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί. «Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ρεαλιστική στάση. Είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από μια μεγάλη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά των διατλαντικών μας σχέσεων», πρόσθεσε.

Κατά τη διάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος είχε ήδη ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση «να μην εγκαταλείψει την κοινοτική μέθοδο, η οποία είναι ο διάλογος, γιατί η αντίθεση μεταξύ της ΕΕ και της Γαλλίας είναι άσκοπη».

Προστασία της ΤΤΙΡ για να σωθεί η CETA

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Επιτρόπου να σώσει την ΤΤΙΡ μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Ό, τι κι αν συμβαίνει, η συμφωνία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μόλις λίγους μήνες πριν ο Ομπάμα φύγει από τον Λευκό Οίκο.

Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρεται περισσότερο να σώσει τη CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επικύρωσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε CETA. Μην εγκαταλείψετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Μοσκοβισί.