Μάλμστρομ: Σε διερευνητικό στάδιο οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο

[EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Διερευνητικές συνομιλίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιδιώξουν μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία, διεξάγουν ΕΕ και ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο  να έχουν ξεκινήσει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε τη Δευτέρα (24 Σεπτεμβρίου) η Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν τη διευκόλυνση των πωλήσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και τη μείωση των ρυθμιστικών φραγμών στο εμπόριο.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε αυτή τη διερευνητική φάση. Δεν έχουμε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και θα έχουμε μια νέα συνάντηση το Νοέμβριο», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η Επίτροπος αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό εκπρόσωπο για ζητήματα εμπορίου, Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομίας της Ιαπωνίας, Hiroshige Seko, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσουν αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι οι τρεις υπουργοί θα συζητήσουν πιθανές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των βιομηχανικών επιδοτήσεων, καθώς η Κίνα και άλλες χώρες «επιδοτούν μαζικά τις κρατικές επιχειρήσεις και δημιουργούν έτσι ανισορροπίες στην παγκόσμια αγορά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, διότι, όπως υποστηρίζουν, οι πολιτικές της Κίνας απειλούν άδικα τις αμερικανικές εταιρείες.

X