Λουτγκέν: «Η Βαλλονία δέχθηκε απειλές για την CETA»

Ο Μπενουά Λουτγκέν

Υπαινιγμούς ότι η Βαλλονία θα διέτρεχε σημαντικούς κινδύνους εάν ασκούσε βέτο στην CETA, άφησε ο Πρόεδρος του βελγικού κόμματος «Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο» (CHD), Μπενουά Λουτγκέν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γιούνκερ επιτέθηκε στο Λουτγκέν για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Επίσης, κάλεσε το Βέλγιο «να ρυθμίσει τον τρόπο λειτουργίας του» όταν πρόκειται για την υπογραφή διεθνών συνθηκών.

Η κυβέρνηση της Βαλλονίας αντιτάχθηκε έντονα για δέκα μέρες στην CETA, εμποδίζοντας έτσι τη βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως, όπως έκαναν τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Το Βέλγιο έχει συνολικά επτά κοινοβούλια και το καθένα μπορεί να μπλοκάρει  διεθνείς συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Βαλλονίας αποτελείται από το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο (CDH, μια πολιτική δύναμη συνδεδεμένη με το ΕΛΚ). Ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πολ Μανιέτ για την αναγνώριση του εποικοδομητικού ρόλου της Επιτροπής  στο θέμα.

«Εμείς ποτέ δεν απειλήσαμε τη Βαλλονία, και το λέω αυτό για το κόμμα CDH και τον πρόεδρό της», δήλωσε ο Γιούνκερ,με το Λουτγκέν να απαντάει: «Δεν είχα το Γιούνκερ στο μυαλό μου, ειδικά όταν είπα ότι υπήρχε πίεση, αλλά ναι, υπήρξε. Υπήρξαν υπαινιγμοί, οι οποίοι μας έκαναν να καταλάβουμε ότι θα υπήρχαν συνέπειες για τη Βαλλονία», δήλωσε ο Λουτγκέν.

«Ζαν Κλοντ ξύπνα! Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι Βαλλονία έχει να αντιταχθεί μόνη της εναντία στις πολυεθνικές, το ίδιο και οι αγρότες της», δήλωσε ο Λουτγκέν. «Δεν θέλουμε μια Ευρώπη των πολυεθνικών», πρόσθεσε ο ηγέτης του CDH.

Νωρίτερα, ο Μανιέτ είχε διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, σε ένα εορταστικό δείπνο στο Αμβούργο, το οποίο διοργανώθηκε  από την ομοσπονδία των γερμανών εργοδοτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έτινγκερ είπε μεταξύ άλλων ότι η Βαλλονία είναι μια «μικρή περιφέρεια που διοικείται από κομμουνιστές και μπλοκάρει όλη την Ευρώπη»,  προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι  «απαράδεκτο».

Ο Μανιέτ είπε ότι εάν οι συγκεκριμένες δηλώσεις αληθεύουν, αυτό δείχνει «πλήρη περιφρόνηση για την περιοχή, τους εκλεγμένους αξιωματούχους της, τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, που είχαν κινητοποιηθεί για το θέμα της CETA».

«Η δημοκρατική θέληση της Βαλλονίας θα πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση ή προσβολή. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται τέτοια σχόλια», πρόσθεσε ο Μανιέτ.

Αμφιλεγόμενα σχόλια έκανε όμως και ο Γκίντερ Έτινγκερ αναφορικά με το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ο Μανιέτ έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Τουίτερ ότι οι δηλώσεις του Έτινγκερ δεν αρμόζουν σε έναν Επίτροπο και  αναρωτήθηκε εάν η Επιτροπή θα είναι τόσο αυστηρή απέναντι στα ομοφοβικά σχόλια του Έτινγκερ όσο και σε όσους υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

X