Λαμί: Τα «Trumponomics» δεν θα μολύνουν την Ευρώπη

Ο Πασκάλ Λαμί, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου [Evan Lamos/ EurActiv]

Ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Πασκάλ Λαμί κατήγγειλε την προστατευτική πολιτική για το εμπόριο του Ντόναλντ Τραμπ ως ξεπερασμένη, ενώ επίσης δήλωσε σε μια εκδήλωση της EurActiv ότι δεν ανησυχεί ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

16344398-10155033537499295-165463497-n

16344398-10155033537499295-165463497-n

«Περιβάλλεται από ανθρώπους των οποίων οι απόψεις σχετικά με το εμπόριο βρίσκονται 50 χρόνια πίσω. Είναι όλοι τους 70 χρονών και πάνω και πιθανώς ότι έχουν μάθει για το εμπόριο, ήταν πριν από 20 χρόνια», δήλωσε ο Λαμί, χθες (24 Ιανουαρίου), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της EurActiv.com στις Βρυξέλλες. Τα «Trumponomics» θα εκπυρσοκροτήσουν σύντομα την οικονομία των ΗΠΑ και θα βλάψουν εκείνους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι γοητεύτηκαν από τον προστατευτισμό Τραμπ, προειδοποίησε ο Λαμί. Ειδικοί για το εμπόριο υποστηρίζουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα στα σχέδια του Τραμπ με την επιβολή δασμών.

Ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, δήλωσε ότι ο προστατευτισμός του Τραμπ είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, διότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ χτυπήθηκε σκληρότερα από την παγκοσμιοποίηση από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Λαμί έγινε επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά τη θητεία του ως επίτροπος της ΕΕ, η οποία έληξε το 2004. Μίλησε για τις πολλαπλές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με συμμετοχή των ΗΠΑ την ίδια ημέρα που η Σεσίλια Μάλστρομ, σημερινή Επίτροπος Εμπορίου ΕΕ, αναγνώρισε ότι η προεδρία του Τραμπ θα χαλαρώσει τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

«Ακόμα και αν οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από μία χώρα», δήλωσε η Μάλστρομ χθες σε ομιλία της σε think tank των Βρυξελλών, αναφερόμενη στο «μακρύ κατάλογο» άλλων χωρών που εξακολουθούν να επιθυμούν το εμπόριο με την Ευρώπη.

«Εκείνοι που, στον 21ο αιώνα, νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν μεγάλοι και πάλι με το κλείσιμο των συνόρων, την εκ νέου επιβολή φραγμών στο εμπόριο, που περιορίζουν την ελευθερία των ανθρώπων να μετακινούνται, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», δήλωσε η Μάλστρομ αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Τραμπ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Peter Praet δήλωσε επίσης χθες ότι η προσέγγιση Τραμπ για το διεθνές εμπόριο τείνει προς τις διμερείς συμφωνίες, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις από τις χώρες που μένουν εκτός.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να μπει στην TPP

Ο Τραμπ τήρησε την προεκλογική του δέσμευση για αποχώρηση των ΗΠΑ από  τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου), όταν ανακοίνωσε ότι απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία εταιρικής σχέσης για τον Ειρηνικό (Trans-Pacific Partnership – TPP. Ο Λαμί δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ήδη νεκρή. Η TPP έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί. «Σκότωσε ένα ζόμπι», δήλωσε ο Λαμί. Αλλά η κίνηση Τραμπ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια χρυσή ευκαιρία για την Ευρώπη να ενταχθεί στην συμφωνία την τελευταία στιγμή, ενώ οι υπόλοιποι 11 εμπορικοί εταίροι που εμπλέκονται έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Η Μάλστρομ αναγνώρισε ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να βάλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ ΕΕ-ΗΠΑ «στην κατάψυξη, τουλάχιστον για ένα διάστημα». Η ΤΤΙΡ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό αρκετών χωρών της ΕΕ με το επιχείρημα ότι η συμφωνία θα μειώσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα και θα δώσει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακάμπτουν την εθνική νομοθεσία. Ο Λαμί δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίοι επεξεργάστηκαν την συμφωνία «δεν είχαν καν καταλάβει τι έκαναν όταν άρχισαν την ΤΤΙΡ».

TiSA και Κίνα

Μια άλλη συμφωνία η οποία θα απελευθερώσει το εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες μεταξύ της ΕΕ και 22 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει προχωρήσει εν μέσω αργών διαπραγματεύσεων και πρόσφατα προκάλεσε έντονες διαμάχες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Ο διάδοχος του Λαμί, πρώην Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht, υποστήριξε την προθυμία της Κίνας να ενταχθεί στις συνομιλίες για την συμφωνία το 2014.

«Η TiSA χωρίς την Κίνα δεν έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Λαμί. «Αν έχετε τους εταίρους της TiSA συν την Κίνα, έχετε το 80% των εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των υπηρεσιών στον πλανήτη», είπε, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα φθάσει σε μια «κρίσιμη μάζα», εάν η Κίνα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει. Η ανάσχεση της συμμετοχής της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στις δύο εμπορικές συμφωνίες θα τις αποδυναμώσουν, σύμφωνα με το Λαμί.

«Η ΕΕ ήταν λάθος να δεχθεί τη γραμμή των ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να είναι μέρος της TiSA», είπε. Ο Τραμπ έχει στόχο την Κίνα για μεγάλο μέρος του σχεδίου του για την επιβολή του προστατευτισμού και υποσχέθηκε να αυξήσει το φόρο κατά 45% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές. Ο Λαμί δήλωσε ότι θα «βλάψει τις ΗΠΑ απίστευτα περισσότερο από την Κίνα».

Η ψήφος υπέρ  του Brexit δεν είναι ψήφος υπέρ του προστατευτισμού

Παρά τις συγκρίσεις μεταξύ των ψηφοφόρων που υποστήριξαν Τραμπ στις ΗΠΑ και αυτών που ψήφισαν για να αποχωρήσει από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιούνιο, ο Λαμί επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χαρακτηρίζεται από ένα υπόδειγμα πολιτικής προστατευτισμού όπως αυτής του Τραμπ. Οι υποστηρικτές του Brexit στηρίχθηκαν περισσότερο στην επιχειρηματολογία τους για περιορισμό της μετανάστευσης παρά στα εμπορικά ζητήματα. Αλλά ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξακολουθήσει να παραμένει στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την έξοδό της.

«Εφ ‘όσον η απάντηση στην ψήφο υπέρ του Brexit είναι η «Παγκόσμια Βρετανία», δεν νομίζω ότι προάγει τον προστατευτισμό για τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία στρέφεται προς το εσωτερικό της», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του εμπορίου αναφορικά με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Η Μέι είχε δηλώσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η Βρετανία είναι ένα «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος».

 

X