Κόσοβο: Αμετάβλητοι οι δασμοί σε βάρος της Σερβίας παρά τις πιέσεις της ΕΕ

[Valdrin Xhemaj/EPA/EFE]

Το Κόσοβο σκοπεύει να διατηρήσει τους δασμούς προς τα σερβικά προϊόντα κατά 100% μέχρις ότου το Βελιγράδι αναγνωρίσει την Πρίστινα, δήλωσε τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου) ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, αψηφώντας την έκκληση της ΕΕ και των ΗΠΑ για κατάργηση των δασμών.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Χαραντινάι προέβη σε αύξηση των δασμών σε προϊόντα της Σερβίας και της Βοσνίας -κατά 100% από 10%-, διότι το Βελιγράδι παρεμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου στην Ιντερπόλ.

«Οι δασμοί 100% για τα εμπορεύματα στη Σερβία και τη Βοσνία προορίζονται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χαραντινάι, μετά από τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν στην Πρίστινα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές της Σερβίας προς το Κόσοβο ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 48 εκατ. ευρώ.

X