Καναδάς: Η ποσόστωση στις εισαγωγές τυριών ανησυχεί τους Ευρωπαίους παραγωγούς

Στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών μιας πρόσθετης ποσόστωσης στις εισαγωγές προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά, σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί η είσοδος 18.500 τόνων ευρωπαϊκού τυριού στη χώρα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων εκφράζουν έντονες ανησυχίες. Η EURACTIV Ιταλίας μεταδίδει.

Η ποσόστωση θα διαρκέσει για μια περίοδο πέντε ετών και αποτελεί μέρος της εμπορικής συμφωνίας CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά που θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι εισαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για το 2017 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και να ξεκινήσουν τις εισαγωγές από τις 2 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η Οτάβα αποφάσισε να διαιρέσει την ποσόστωση σε δύο μέρη: το 50% αφορά τους παραγωγούς τυριών και το υπόλοιπο 50% τους διανομείς τυριών και τους πωλητές λιανικής.

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση απογοήτευσε τους Καναδούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Οι Καναδοί είχαν στοχεύσει στο 60% των εισαγωγών, κάτι που δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, εξαιτίας του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου που προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 234 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γαλακτοκομικού τομέα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν εκφράζουν την ικανοποίησή τους. «Είναι σαν να διαχειρίζονται οι Ιρλανδοί παραγωγοί κρέατος, τη ποσόστωση βοείου και χοιρινού κρέατος που εισάγεται στην ΕΕ μέσω της CETA», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Γαλακτοκομικής Ένωσης (EDA), Alexander Anton.

«Παρά την πρόσθετη ποσόστωση, ανησυχούμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι τυροκόμοι στον Καναδά δεν ενδιαφέρονται να επιτραπεί η εισαγωγή ευρωπαϊκών τυριών στις αγορές τους. Επομένως αμφιβάλλουμε για το αν οι Καναδοί καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα μας» πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να δω, αν η ΕΕ θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους παραγωγούς βοείου κρέατος, να διαχειρίζονται την ποσόστωση εισαγωγής κρέατος από τον Καναδά», κατέληξε ο κ. Anton.

Επί του παρόντος, η ΕΕ ακολουθεί συγκεκριμένη διπλωματική γραμμή: «Η ΕΕ έχει λάβει διαβεβαίωση από τον Καναδά, ότι η πρόσθετη ποσόστωση στα τυριά θα εφαρμοστεί πλήρως και ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούν να δημιουργήσουν δικά τους κανάλια διανομής στη χώρα», επεσήμανε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι «θα παρακολουθήσουμε τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν από την επιλεκτική προσέγγιση του Καναδά».

X