Η Volkswagen αποσύρεται από τα ντίζελ στις ΗΠΑ

H παράδοση της κατάστασης του προγράμματος ανάκλησης της VW στην αρμόδια Eπίτροπο εκκρεμεί

Η Volkswagen τόνισε πως αποσύρεται από τα ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα εστιάσει εκ νέου στα SUV και τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς προσπαθεί να αναβιώσει τη στρατηγική της βασικής, ομώνυμης μάρκας της στην Αμερική μετά το καταστροφικό σκάνδαλο.

Η απόφαση να σταματήσει να προσφέρει ντίζελ στη χώρα –οχήματα που προηγούμενα αντιστοιχούσαν στο ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων της Volkswagen στις ΗΠΑ- αποτελεί ένα μόνο μέρος της στρατηγικής αναδιάρθρωσης που, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της μάρκας, Herbert Diess, μπορεί να πάρει μέχρι και μία δεκαετία για να κλείσει το κενό με τους αντιπάλους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για χρόνια μας έλειπε ένα σχέδιο επιτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χάνουμε έδαφος από αντιπάλους σε αγορές όπως η Βραζιλία ή η Ινδία», τόνισε ο επικεφαλής της μάρκας και πρώην CEO της BMW, σχολιάζοντας πως η VW έχασε την «έκρηξη των SUV».

Η μάρκα σκοπεύει πλέον να έχει κυκλοφορήσει 19 μοντέλα SUV μέχρι το 2020 παγκοσμίως, από μόλις δύο που έχει τώρα. Παράλληλα θα αρχίσει να πουλά και κάποια ηλεκτρικά μοντέλα. Στόχος της είναι η πώληση ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων το χρόνο μέχρι το 2025.

«Αυτή τη στιγμή υποθέτουμε πως δε θα προσφέρουμε νέα οχήματα ντίζελ στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Diess μιλώντας στην Handelsblatt.

Το Reuters υπενθυμίζει πως η Volkswagen έχει συμφωνήσει να καταβάλει πρόστιμα και αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Αμερικανούς καταναλωτές, αφότου παραδέχθηκε πέρυσι πως χειραγώγησε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων.