Η ΤΤΙΡ είναι «ζωντανή» και βαίνει καλώς, επιμένει η Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε σήμερα (29 Αυγούστου) ότι είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την ΤΤΙΡ μέχρι το τέλος του έτους, μετά τη δήλωση κορυφαίου Γερμανού υπουργού ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ είναι καταδικασμένη.

«Οι διαπραγματεύσεις κινούνται. Η Επιτροπή σημειώνει σταθερή πρόοδο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Γερμανού Αντικαγκελάριου και Υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι οι συνομιλίες έχουν «αποτύχει».

«Πράγματι τώρα οι συνομιλίες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση, αλλά … με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η Επιτροπή είναι έτοιμη να κλείσει αυτή τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους», υποστήριξε ο Σχοινάς.

Οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης για κλείσιμο της συμφωνίας πριν από το τέλος του 2016, έχοντας επίγνωση του ανασχετικού παράγοντα των επερχόμενων εκλογών που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έχει καταστήσει σαφές ότι «η Επιτροπή δεν θα θυσιάσει τα πρότυπα κοινωνικής υγείας και προστασίας δεδομένων της Ευρώπης, ούτε την πολιτιστική της πολυμορφία στο βωμό του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς εάν η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη στήριξη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής  είχε κερδίσει πρόσφατα υποστήριξη για τις διαπραγματεύσεις από όλους τους ηγέτες της Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.

«Κατά την τελευταία (σύνοδο κορυφής) ακριβώς επειδή μπαίναμε σε αυτό το δύσκολο και περίπλοκο στάδιο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ απευθύνθηκε στους ομολόγους του, ελέγχοντας αν υπήρχε πολιτική στήριξη για τη σύναψη της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Σχοινάς.

«Δεν αισθανθήκαμε ότι υπήρχε έλλειψη υποστήριξης … λάβαμε την εντολή να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε.