Η Κίνα – ξεπερνώντας τις ΗΠΑ – κορυφαίος εμπορικός εταίρος της ΕΕ

china_1_0.jpg

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο τρίμηνο του 2020 και έτσι καθίσταται πλέον ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πανδημία Covid-19 ανέκοψε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ η κινεζική δραστηριότητα ανέκαμψε.

Ειδικότερα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Κίνας ανήλθε σε 425,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών ανήλθε σε 412,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Για την ίδια περίοδο το 2019, το εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα ανήλθε σε 413,4 δισεκατομμύρια ευρώ και 461 δισεκατομμύρια ευρώ με τις ΗΠΑ.

Η Eurostat δήλωσε ότι το αποτέλεσμα οφείλεται σε αύξηση 4,5% των εισαγωγών από την Κίνα, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες.

«Ταυτόχρονα, το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε σημαντική πτώση τόσο στις εισαγωγές (-11,4%) όσο και στις εξαγωγές (-10,0%)», επεσήμανε η Eurostat.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κίνας από το 2004 όταν και ξεπέρασε την Ιαπωνία, αλλά τώρα για πρώτη φορά συμβαίνει το αντίστροφο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας Insee.

Μετά από το σοκ που είχε να κάνει με το Covid-19 το πρώτο τρίμηνο του 2020, η κινεζική οικονομία ανέκαμψε, με την ετήσια οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται στο τρίτο τρίμηνο.

Η Insee τόνισε ότι οι κινεζικές εισαγωγές από την Ευρώπη σημείωσαν άνοδο το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι αγορές ειδών προσωπικής ασφάλειας και υγείας αύξησαν τις κινεζικές εξαγωγές.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X