Η Ιταλία θα ενταχθεί στο νέο σχέδιο της Κίνας “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος”

[Jorge Valero]

Η Ιταλία πρόκειται να γίνει το πρώτο μέλος από την «Ομάδα των Επτά» (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο υποδομής της Κίνας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (One Belt, One Road-OBOR), παρά τις αυστηρά ελεγχόμενες επενδύσεις του Πεκίνου στην Ευρώπη.

Η Ιταλία διεξάγει συνομιλίες με την Κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας αργότερα αυτό το μήνα και να γίνει έτσι μέλος της επενδυτικής πρωτοβουλίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Michele Geraci δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (6 Μαρτίου) ότι η συμφωνία θα είναι «μη δεσμευτική» και θα αντιπροσωπεύει μόνο «ένα αρχικό πλαίσιο».

Η τελετή αναμένεται να διεξαχθεί κατά την πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη χώρα στις 22 και 23 Μαρτίου.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την ίδια βδομάδα, κατά την οποία θα συζητηθεί και ο τρόπος αντιμετώπισης των Κινεζικών επενδύσεων στο μπλοκ.

Τα κράτη μέλη ενέκριναν επίσης αυτήν την εβδομάδα ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενίσχυση της παρακολούθησης των ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς. Ο νέος μηχανισμός θεωρείται ως απάντηση στις εξαγορές εκ μέρους της Κίνας σε στρατηγικούς τομείς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αυστηροποίηση οδήγησε σε πτώση των Κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη πέρσι κατά 40%  σε σύγκριση με το 2017, δηλαδή περίπου 17,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές του ομίλου Rhodium και του Ινστιτούτου Μελέτης της Κίνας (Mercics). Το 2016, είχε φτάσει σε ύψος ρεκόρ 37 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, διάφορες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ένταξη της Κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κινητών επικοινωνιών (5G).

Το πρώτο φορτηγό που ολοκληρώσε την παράδοση εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης-Κίνας σε 12 ημέρες

Η πρώτη χερσαία παράδοση ευρωπαϊκών προϊόντων που προορίζονταν για την Κίνα έφτασαν με ασφάλεια πριν λίγες ημέρες, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για τις ελπίδες της Ευρώπης να κάνει αμφίδρομη την πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” του γίγαντα της Ασίας.

Το …

Η απόφαση της Ιταλίας να γίνει μέλος του OBOR αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Financial Times. Η Βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι η κίνηση αμφισβητήθηκε από τη διοίκηση των ΗΠΑ.

«Είμαστε σκεπτικοί σχετικά με το αν η έγκριση της Ιταλικής κυβέρνησης θα φέρει οποιαδήποτε σταθερά οικονομικά οφέλη για τον Ιταλικό λαό και μπορεί τελικά να βλάψει μακροπρόθεσμα την παγκόσμια φήμη της Ιταλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Garrett Marquis στην FT.

Ωστόσο, ο Geraci υποτίμησε την οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σχετικά με την κινεζική πρωτοβουλία.

Ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, περιέγραψε τα σχόλια του Λευκού Οίκου ως «γελοία».

«Η Ιταλία, ως σημαντική οικονομική χώρα στον κόσμο, είναι ξεκάθαρη ως προς τα συμφέροντά της. Μπορεί να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές και να πάρει τις δικές της αποφάσεις», δήλωσε ο Λου.

Η ΕΕ δεν είναι ενάντια στην κινεζική πρωτοβουλία για έναν νέο δρόμο του μεταξιού, αλλά επεσήμανε ότι η σύνδεση με την Ασία πρέπει να βασίζεται σε κανόνες.

Η προσέγγιση της Ρώμης προς την Κίνα έρχεται καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομία της, επί του παρόντος τενχικά σε ύφεση, τηρώντας παράλληλα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η Ιταλία κέρδισε την περασμένη χρονιά μια χάρη της τελευταίας στιγμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διορθώνοντας την αρχική υπέρβαση που είχε ανακοινώσει για το τρέχον έτος.

Η Κίνα είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ άλλων ταραχοποιών της ΕΕ, ιδίως της Ουγγαρίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, υπενθυμίσε ότι η χώρα του ήταν το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που προσχώρησε στο OBOR.

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio και ο Orbán ήταν μεταξύ των ελάχιστων ηγετών της ΕΕ που συμμετείχαν στην εμπορική εκδήλωση του προέδρου Σι στην Σαγκάη τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε στη EURACTIV.com ότι ο στόχος ήταν να αυξηθούν οι εξαγωγές των προϊόντων «Made in Italy» στην Κίνα, εκτός από τα τρόφιμα, τα έπιπλα και τη μόδα.

Τα έργα υποδομής OBOR, κυρίως δρόμοι, σιδηρόδρομοι και λιμάνια, έχουν αμφισβητηθεί σε διάφορες χώρες. Οι αυστηροί όροι των διμερών συμφωνιών και το υψηλό επίπεδο χρέους που δημιουργήθηκε στις οικονομίες υποδοχής, πυροδότησαν διαδηλώσεις στη Μαλαισία και το Πακιστάν.

Οι Κινεζικές αρχές απέσυραν τις “παγίδες χρέους” και πρόσθεσαν ότι η εμπειρία θα συμβάλει στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), μια αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από την Κίνα, έχει επιτύχει περισσότερο στο να προσελκύσει περισσότερες ξένες και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της AIIB, Γερμανός οικονομολόγος Joachim von Amsberg, δήλωσε στον ιστοτόπο ότι η τράπεζα φέρνει «διεθνή πρότυπα και αποφάσεις που είναι πολυμερείς και όχι διμερείς».

[Επιμέλεια: Georgi Gotev]

[Επιμέλεια στην Ελληνική γλώσσα από Σοφία Ελανίδου και Θοδωρή Καραουλάνη]