Η επιρροή των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αγαθά: μια πιο στενή ματιά

us-american-flag-close-up-daylight-2226471 [Photo by Matthew T Rader from Pexels]

Σκωτσέζικο ουίσκι single malt, γερμανικά αυτοκόλλητα, ισπανικές γεμιστές ελιές, βρετανικά βαμβακερά κλινοσκεπάσματα. Αυτά τα προϊόντα έχουν ένα κοινό: τα αμερικάνικα σχέδια φορολόγησής τους στο 25%, αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Ouest-France.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ότι θα χτυπήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα με τιμωρητικούς δασμούς αξίας 7,5 δις δολαρίων, μετά το πράσινο φως που πήραν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σε συνέχεια της δεκαπενταετούς νομικής διαμάχης μεταξύ των κατασκευαστών αεροσκαφών Boeing και Airbus.

Οι Η.Π.Α, ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλον φόρους, ύψους 10%, για τα αεροσκάφη και 25% για συγκεκριμένα γερμανικά και βρετανικά βιομηχανικά προϊόντα. Επίσης και σε γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά προϊόντα διατροφής.

Εάν δεν επιτευχθεί μια “φιλική συμφωνία” μεταξύ Η.Π.Α και Ευρώπης, θα ισχύσουν από τις 18 Οκτωβρίου.

Η Airbus της Γαλλίας στο «στόχαστρο»

Μόνο αεροσκάφη που συναρμολογούνται στην Τουλούζη ή στο Αμβούργο, θα επηρεαστούν από τους προτεινόμενους αμερικάνικους δασμούς και όχι οι εργασίες από υπεργολάβους.

Η αξία των αεροσκαφών της Airbus, που θα παραδοθούν στη βόρεια Αμερική, ξεπερνάει τα 120 δις δολάρια, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του 2018. Ο αριθμός των αεροσκαφών σε Boeing, που θα παραδοθούν στην Ευρώπη είναι περίπου ισοδύναμος.

Η αυτοκινητοβιομηχανία “ξέφυγε από την επιβολή των κυρώσεων”, αλλά όχι οι μηχανές

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξεφύγουν από αυτόν τον γύρο των αμερικάνικων κυρώσεων. Ωστόσο θα επηρεαστούν ορισμένες, γερμανικά κατασκευασμένες μηχανές και αγροτοδιατροφικά προϊόντα, όπως: καβουρδισμένος καφές, βούτυρο, γιαούρτι, λουκάνικα. Εκτός των παραπάνω και μια σειρά από γερμανικά και αγγλικά προϊόντα, που σχετίζονται με την εκτύπωση, θα υποφέρουν από τους δασμούς, όπως, στάμπες, λιθογραφίες που είναι μέχρι 20 ετών, όπως επίσης και οι εκτυπώσεις φύλλων…

Οι ΗΠΑ, είναι η κυρίαρχη αγορά εξαγωγών μηχανημάτων. Το μερίδιο αγοράς της χώρας ανήλθε στα  €19.25 δις ευρώ για το 2018, περισσότερο κατά 1,5% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Για τη γερμανική βιομηχανία ο τομέας είναι ο Μεγαλύτερος Εργοδότης. Απασχολεί 1.35 εκατ. εργαζόμενους σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Μηχανολογικής Μηχανικής (VDMA).

Ιταλία: Παρμεζάνα και Λεμοντσέλο

Οι εξαγωγές τροφίμων στην Αμερική αξίζουν 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να επηρεαστούν από τους προτεινόμενους φόρους κατά 25%. Αυτό συνολικά ξεπέρασε περισσότερα από 4 δις ευρώ.

Τυριά όπως η παρμεζάνα και το πεκορίνο, συγκεκριμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος όπως λουκάνικα κτλ., τα λικέρ, οι χυμοί φρούτων και τα θαλασσινά, θα φορολογούνται.

Από την άλλη, το κρασί, όπου η εξαγωγή του στην Αμερική ανήλθε σε 1,5 δισ. Ευρώ πέρυσι, το ελαιόλαδο (436 εκατ. Ευρώ στις εξαγωγές), τα ζυμαρικά (305 εκατ. Ευρώ) και οι τομάτες κονσέρβας, “εξαιρούνται”.

Σε αντίθεση με τις άλλες τέσσερις κύριες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία δεν αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας Airbus.

Ισπανία: ελαιόλαδο και κρασί

Περίπου τα μισά από τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα των εξαγωγών στην Αμερική,  αξίας περίπου 2 δις δολαρίων το 2018, θα φορολογούνται.

Πιστεύουμε ότι η επιρροή στις εξαγωγές θα αγγίξει το 1 δις ευρώ, κυρίως στον τομέα αγροτικής διατροφής, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου,Xiana Mendez, στους δημοσιογράφους.

Οι εξαγωγές ελαιόλαδου για τις ΗΠΑ κοστολογούνται στα 405 εκατ. το 2018. Σύμφωνα με τη διαεπαγγελματική ισπανική υπηρεσία ελαιόλαδου, ο τομέας απασχολεί 400.000 αγρότες, καθώς και χιλιάδες άτομα στη μεταποιητική βιομηχανία. Η εξαγωγική αξία των ίδιων των ελιών ανήλθε στα 179 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις των ισπανικών κρασιών στην Αμερική, πέρυσι, ανήλθαν στα 293 εκατ. ευρώ. άλλα τα αφρώδη κρασιά όπως ο Cava, απαλλάσσονται από τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα οι δασμοί να αφορούν μειωμένο επιχειρηματικό όγκο κρασιών ύψους 240 εκατ. Ευρώ.

Γαλλικά κρασιά και τυριά

«Η Γαλλία ανησυχεί περισσότερο για την αεροπορική βιομηχανία, παρά για κρασιά και τα τυριά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Baptiste Lemoyne, στο AFP.

Πέρυσι, τα γαλλικά κρασιά και τα οινοπνευματώδη ξαναβρήκαν την πρώτη τους αγορά στις ΗΠΑ, με 18,29 εκατ. κιβώτια 12 φιαλών που πουλήθηκαν για 1,6 δις ευρώ.

Το 2018 η Γαλλία εξήγαγε 25.000 τόνους τυριού στις ΗΠΑ, για 176 εκατ. ευρώ. Η γαλλική βιομηχανία γαλακτοκομικών έχει μελετήσει τη λίστα που δημοσιοποιήθηκε από τον WTO, αλλά «δεν θα επιδιώξει να μετρήσει την επιρροή αυτού του μέτρου μέχρι την τελική λίστα», είπε ο Benoît Rouyer, ειδικός οικονομολόγος του κλάδου, στο AFP.

Ηνωμένο Βασίλειο, τουίντ και βύνη

Στην Αγγλία, θα επηρεαστεί μια παράξενη κατηγορία συλλογής από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όπως, κασμίρ, βαμβακερά πουλόβερ, αντρικά κοστούμια, γυναικείες πιτζάμες, κουβέρτες από βαμβάκι και σεντόνια.

Το ίδιο όπως και με τη Γερμανία, τα προϊόντα εκτύπωσης από το ΗΒ, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα.

Το Single malt Scotch whiskey είναι επίσης στο στόχαστρο, το οποίο αποτελεί και την κύρια ανησυχία στην Σκοτία.

«Αν και αυτή η διαμάχη αφορά αεροπορικές επιδοτήσεις, ο τομέας μας έχει πληγεί σκληρά. Το Single malt Scotch whiskey, αξίζει περισσότερο από τη μισή αξία των βρετανικών προϊόντων στον κατάλογο της αμερικάνικης κυβέρνησης», είπε η Karen Betts, διευθύντρια της ένωσης, Scotch Whisky.

Σύμφωνα με την ένωση, το ένα τρίτο των εξαγωγών ουίσκι στην Αμερική για το 2018, ήταν τα single malt whiskeys (από βύνη κριθαριού από ένα αποστακτήριο). Αυτή η ποικιλία έχει κυρίως στοχοποιηθεί από τις κυρώσεις, όπου εάν επιβεβαιωθούν, θα εφαρμοστούν στις 18 Οκτωβρίου.

Φρούτα, τυριά, κρασί, χοιρινό

Εν κατακλείδι υπάρχουν και συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που είναι στο στόχαστρο και αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η λίστα έχει δημοσιοποιηθεί από τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ και περιλαμβάνει ορισμένα φρούτα, κεράσια και ροδάκινα, όπως και τα παράγωγά τους (φρουτοσαλάτες, χυμούς, αχλάδι, ζελέδες κλπ.), πολλά τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι κλπ.), προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας (λουκάνικα, κτλ.) και οστρακοειδή (αχιβάδες, κ. άλλα οστρακοειδή)

 

[Επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά Zoran Radosavljevic, επιμέλεια κειμένου στα Ελληνικά Θοδωρής Καραουλάνης]