Η ΕΕ διαμορφώνει μία πιο «πράσινη» και δυναμική πολιτική εμπορίου

[Council]

Με μια πιο αυστηρή προσέγγιση με τους εταίρους της και με μεγαλύτερη εστίαση στο κλίμα και τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η νέα εμπορική πολιτική της ΕΕ όπως τη σκιαγράφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη (18 Φεβρουαρίου).

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το εμπόριο, Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι οι τρεις βασικές έννοιες που θα χαρακτηρίζουν τη νέα προσέγγιση θα είναι «ανοιχτή, βιώσιμη και δυναμική».

Εξήγησε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις του Παρισιού για το κλίμα ως «θεμελιώδες στοιχείο».

Η προσέγγιση της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση του εμπορίου ορισμένων πράσινων αγαθών και υπηρεσιών ή συμφωνίες για τη μείωση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον, η Επιτροπή συζητά με τη Βραζιλία «πρόσθετες δεσμεύσεις» για το κλίμα και την αποψίλωση των δασών, προκειμένου να διευκολύνει την επιτυχή κύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει η ΕΕ με τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Η προώθηση βιώσιμων εμπορικών πρακτικών συνεπάγεται επίσης την «ενίσχυση της υποστήριξής μας για τα εργασιακά δικαιώματα», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κανόνων για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας.

«Σκληρότερη» στάση

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προετοιμάσει ένα μέσο για την προστασία του μπλοκ από πιθανές καταναγκαστικές ενέργειες τρίτων χωρών και θα διερευνήσει τη δυνατότητα διευκόλυνσης εξαγωγικών πιστώσεων.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός νομικού εργαλείου για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Τα παραπάνω θα βρεθούν στην κορυφή των προτάσεων που εγκρίθηκαν πέρυσι για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής εργαλειοθήκης για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου επικεφαλής, που θα διασφαλίζει ότι οι τρίτες χώρες σέβονται τις δεσμεύσεις τους και την αναβάθμιση του κανονισμού επιβολής της ΕΕ.

«Αυτό δείχνει την προθυμία μας να ακολουθήσουμε μια πιο σκληρή προσέγγιση και έτσι θα συνεχίσουμε », είπε ο Dombrovskis.

Η νέα στρατηγική ήρθε στο πλαίσιο των προκλήσεων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης.

Η άφιξη του Joe Biden στον Λευκό Οίκο και η σύναψη της νέας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα θεωρούνται ευκαιρίες για βελτίωση της σχέσης με την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Η Ευρώπη έχει συνεχιζόμενες δασμολογικές διαφορές με τις ΗΠΑ τόσο για το χάλυβα και το αλουμίνιο, όσον και με τη σειρά επιδοτήσεων σε Airbus-Boeing

Όσον αφορά την Κίνα, οι Ευρωπαίοι έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και πολύ καιρό για τις ανισόρροπες οικονομικές σχέσεις και τις αθέμιτες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας ή βιομηχανικών επιδοτήσεων.

Η ΕΕ θέλει επίσης να δώσει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολυμορφίας.

Ο Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι ο οργανισμός πάσχει από «ουσιαστικά προβλήματα» που τον εμποδίζουν να διαπραγματευτεί νέες πολυμερείς συμφωνίες, να παρακολουθήσει εμπορικές συμφωνίες ή να επιλύσει διαφορές.

Ωστόσο, είπε ότι τώρα υπάρχει μια «νέα δυναμική» για τη βελτίωση του ΠΟΕ, μετά την εκλογή του Ngozi Okonjo-Iweala ως νέου γενικού διευθυντή και τη δέσμευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για πλουραλισμό.

[Δημοσιογραφική Επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X