Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Πιθανός συμβιβασμός ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς

[Council]

Εφικτός είναι ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, τη Δευτέρα (19 Μαρτίου).

Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια δεν θα αποτελούσε τελική συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να απαλλάξει προσωρινά την ΕΕ από τους δασμούς, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, τόνισε σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός.

«Όσον αφορά το περιεχόμενο (μιας συμφωνίας), θα χρειαστούμε αρκετές εβδομάδες, για να βρούμε μια λογική λύση», διευκρίνισε ο κ. Altmaier.

Εντούτοις, ο αξιωματούχος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή λύση, αλλά δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, μοιράστηκε την αισιοδοξία του.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα συναφή θέματα στις οικονομικές μας σχέσεις με ένα βλέμμα προς εξομάλυνση των εμπορικών διαφορών.

Ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα μείωνε τους φόβους των εμπορικών μέτρων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την οικονομική δυναμική και να επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια επί του θέματος», δήλωσε ο κ. Altmaier, αναφερόμενος στη κ. Malmström. «Η Γερμανία υποστηρίζει αυτές τις συνομιλίες».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, την Τρίτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, η κ. Malmström δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ουάσινγκτον για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς δεν πρέπει να υπόκεινται σε νέους δασμούς.

Επιβάλλουν δασμούς στο Ισπανικό λάδι οι ΗΠΑ, φόβοι για τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Δασμούς αντιντάμπινγκ στις ισπανικές ελιές άνω του 17,13%, επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο μετά από τον αντισταθμιστικό δασμό που είχε καθοριστεί τον Νοέμβριο του 2017 στο 4,47%.

«Η ΕΕ πρέπει να αποκλειστεί στο σύνολό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο, ελπίζοντας να πιέσουν τον πρόεδρο Τραμπ να αναστρέψει την πορεία των δασμών.