Οι Γάλλοι σοσιαλιστές λένε ηχηρό “όχι” στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

parti_socialiste_congres_creditparti_socialiste_flickr

Ο διχασμός για τα ευρωπαϊκά θέματα εντός του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας επί ευρωπαϊκών θεμάτων, για άλλη μια φορά επικράτησε στο συνέδριο του κόμματος στο Πουατιέ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η αντίθεση στη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) είναι ένα από τα σπάνια σημεία συναίνεσης μεταξύ των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δίνει αγώνα για να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή για την ευρωπαϊκή πολιτική μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα της ΕΕ το 2005.

Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος θεωρεί την οικονομική πολιτική της ΕΕ υπερβολικά φιλελεύθερη, και κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση ότι αποφεύγει να την θέσει υπό αμφισβήτηση.

Ο πρώην υπουργός βιομηχανίας, Arnaud Montebourg, έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευρωπαϊκών χωρών που θα εφαρμόσουν μια στρατηγική «μείωσης των φόρων για να βοηθηθούν οικογένειες». Η έκκληση αυτή δημοσιεύτηκε σε άρθρο που συνυπογράφει με τον τραπεζίτη Matthieu Pigasse, ένας από τους τρεις κύριους μετόχους της εφημερίδας Le Monde.

«Ο παράλογος κομφορμισμός» της Κομισιόν έχει γίνει «ένα τεράστιο εργοστάσιο ψήφων για το Εθνικό Μέτωπο, αναφέρουν.

Στο Πουατιέ, έγινε σαφές ότι τα ήπια μέτρα λιτότητας του Πρωθυπουργού Manuel Valls  διάβρωσαν την υποστήριξη της κυβέρνησης στο εσωτερικό του κόμματος. Το αίσθημα κατά της λιτότητας και η αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Ισπανία ήταν προφανή στο συνέδριο. Ο Gérard Collomb, δήμαρχος της Λυών, αποδοκιμάστηκε από την αριστερά πτέρυγα του κόμματος για τις επικρίσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos.

Όχι στη λιτότητα, όχι στη TTIP

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Jean-Christophe Cambadélis, προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών του κόμματός του και τις ενέργειες της κυβέρνησής του.

Είπε ότι «υπάρχει μια σύγκρουση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη. Σε όσους υποστηρίζουν λιτότητας, λέμε επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις!». Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.

«Καθώς η Ευρώπη υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από την γραφειοκρατική γλώσσα, θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Σε αυτό το στάδιο να πούμε «non», «no», «nein»! Λέμε «Όχι!».

Η γαλλική κυβέρνηση παλεύει για να συσπειρώσει τα μέλη του κόμματός της σε μια κοινή θέση σχετικά με τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ. Μεταξύ της ισχυρής αντίθεσης της αριστερής πτέρυγας και της φιλοαμερικανικής στάσης του Γάλλου προέδρου, αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα.

EurActiv Γαλλίας

*φωτογραφία [Parti Socialiste/Flickr]