Έτοιμη να απαγορεύσει τις ολλανδικές τουλίπες η Ρωσία

tulip_garden._netherlands_2012

Τα ολλανδικά λουλούδια αποτελούν υγειονομική «απειλή» για τη Ρωσία και θα μπορούσαν να απαγορευθούν στη χώρα,  ανέφερε  ο αρμόδιος γεωργικός φορέας της χώρας, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Χάγη έχουν φτάσει στο ναδίρ.

Η ρωσική Επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της ότι η απαγόρευση στις παραδόσεις λουλουδιών από την Ολλανδία – μια χώρα που υπερηφανεύεται για τις τουλίπες της-  είναι «πολύ πιθανή». Όπως επεσήμανε, τα ολλανδικά λουλούδια θα μπορούσαν να απαγορευθούν, επειδή οι επιβλαβείς οργανισμοί που περιέχουν «συνιστούν σοβαρή απειλή για την οικονομία της χώρας και την γεωργική παραγωγή».  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Gazeta.ru, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες  δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την Ολλανδία.  Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της Ολλανδίας με τη Ρωσία έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία στοίχισε τη ζωή στους 298 επιβάτες και πλήρωμα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Ολλανδοί.

Η Δύση έχει κατηγορήσει του ρωσόφιλους αυτονομιστές  της ανατολικής Ουκρανίας για την κατάρριψη του αεροπλάνο. Η  Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ως υπεύθυνο. Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία ενός δικαστηρίου για να δικάσει τους υπεύθυνους για την κατάρριψη του MH17.

Στην πρώτη επέτειο της τραγωδίας την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άφησε λουλούδια έξω από την ολλανδική πρεσβεία στη Μόσχα. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λουλουδιών στον κόσμο, με 10 δισεκατομμύρια ολλανδικά βολβούς τουλίπας να παράγονται κάθε χρόνο – το 70% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

EurActiv

φωτογραφία από Martin Fisch/Flickr

X