Επιτροπή: Φόβοι για επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα αυτοκίνητα

[EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS]

Την έντονη ανησυχία της για την απόφαση των ΗΠΑ να διεξάγουν έρευνα αναφορικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών, εξέφρασε η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmström, την Πέμπτη (24 Μαΐου), καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων δασμών.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προσωρινής απαλλαγής για τους δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα με στόχο να διαπιστωθεί, εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών αποδυναμώνουν την οικονομία των ΗΠΑ και ενδέχεται να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια.

Το αποτέλεσμα της έρευνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους εμπορικούς δασμούς, επηρεάζοντας μία από τις κυριότερες εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία, οι δυνητικοί δασμοί των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα θα κοστίζουν περίπου 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. «Καμία άλλη χώρα δεν θα υποστεί υψηλότερες απώλειες από αυτούς του δασμούς», προειδοποιεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Gabriel Felbermayr.

Στο μεταξύ, ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, Philippe Lamberts, άσκησε δριμεία κριτική στην Επίτροπο Malmström, ισχυριζόμενος ότι πήγε στην Ουάσινγκτον, για να «ικετεύσει» λόγω της μεγάλης εξάρτησης των ευρωπαϊκών εταιρειών από την αμερικανική αγορά.

«Δεν κάνουμε επαιτεία, μιλάμε», απάντησε η Επίτροπος. «Έχουμε μια θετική ατζέντα με τις ΗΠΑ, στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις εμπορικές διαφορές».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα είναι δυνατές μόνο, εάν η ΕΕ εξαιρεθεί μόνιμα από τους δασμούς.

«Εναλλακτικά, η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει. Θα μπορούσαμε να πάμε απευθείας στον ΠΟΕ και το είπαμε πολύ καθαρά», επέμεινε η κ. Malmström.

Γερμανία: Οι αμερικανικοί δασμοί επηρεάζουν την ευρωπαϊκή αγορά

Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα έχουν οδηγήσει σε αύξηση των όγκων στην ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα καθώς κάποιες εταιρίες κατευθύνουν τα προϊόντα τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε εφημερίδα ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης χάλυβα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα, όταν αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς ύψους 25% και 10% σε όλες τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αντίστοιχα, στις ΗΠΑ.

Εντούτοις, παρά την πρόσφατη απειλή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Επιτροπή απάντησε σε συμβιβαστικό τόνο.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε πώς θα βελτιώσουμε το εμπορικό περιβάλλον», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Η Επιτροπή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη εξαίρεση από τους νέους δασμούς για τα μέταλλα. Ο απώτερος στόχος του Τραμπ είναι να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ.

Γερμανία: Υπέρ στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ακόμα κι αν επιβληθούν δασμοί

Η Γερμανία μετρίασε τις ελπίδες ότι μπορεί να παραταθεί η εξαίρεση των χωρών της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά ζήτησε οι εμπορικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν.

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία, η Κομισιόν εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την επίλυση της εμπορικής διαφοράς.

«Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο να περιπλέξει περαιτέρω τη λύση» στα ευρύτερα εμπορικά ζητήματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, ανέφερε ο κ. Κατάινεν.

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να εξεύρουμε μια λύση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, τόνισε ότι για τη χώρα του είναι «ζωτικής σημασίας» ο αγώνας για το ελεύθερο εμπόριο. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, επομένως οι διαπραγματεύσεις είναι πραγματικά αναγκαίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.