Επιφυλακτική η Επιτροπή για συμφωνία ΕΕ – Mercosur τον Σεπτέμβριο

[Council]

Τη στιγμή που οι χώρες της ΕΕ και της Mercosur παραμένουν αφοσιωμένες στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι θα υπογραφεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς παρατηρούνται σημαντικά κενά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Jorge Faurie, ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

«Θα διαπραγματευτούμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου πριν επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Αυγούστου, για να υπογράψουμε την πολιτική συμφωνία», δήλωσε ο κ. Faurie, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών μεταξύ της επικεφαλής για το εμπόριο, Cecilia Malmström και των υπουργών της Mercosur.

Ωστόσο, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς, για να πούμε πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία».

Mercosur για ΕΕ: Δεν θα χάσουμε χρόνο με μακρόχρονες διαπραγματεύσεις

Πιέσεις ασκούν οι ηγέτες της Mercosur για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις χώρες της Ασίας και του δυτικού ημισφαιρίου στη διάρκεια της Συνόδου κορυφής τη Δευτέρα (18 Ιουνίου).

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπάρχει «σημαντικό έργο που πρέπει να υλοποιηθεί» σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, τις γεωγραφικές ενδείξεις, τη ναυτιλία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, υπενθύμισε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της G20 στο Μπουένος Άιρες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

«Αναμένουμε από τις χώρες της Νότιας Αμερικής να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους και να επιστρέψουν σε εμάς, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Επιπροσθέτως, εξίσου περίπλοκο θέμα αποτελούν οι γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων που η ΕΕ επιθυμεί να αναγνωρίσει ως μέρος της συμφωνίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 357 προϊόντα από τα οποία περίπου 50 θεωρούνται αμφιλεγόμενα, όπως το τυρί manchego, το κονιάκ και το κρασί rioja.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Mercosur ξεκίνησαν εκ νέου το 2016 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια το 2010.

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο σημαντική εμπορική συμφωνία από άποψη αξίας», δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

X