Οι επενδυτικές υποσχέσεις της Κίνας επισκίασαν τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής

celac

Ανίκανη να ανταγωνιστεί την προσφορά 222δις ευρώ επενδύσεων της Κίνας στη Λατινική Αμερική, η ΕΕ αποπειράθηκε να βρει τρόπους την Πέμπτη (11 Ιουνίου) να αποφύγει την «περιθωριοποίηση», προσφέροντας νέες εμπορικές συμφωνίες, καθεστώς ελεύθερης βίζας και στενότερες σχέσεις.

Σε μια διήμερη σύνοδο με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες για την Ελλάδα, την Ουκρανία και το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, προκειμένου να τονίσουν ότι δεν έχουν ξεχάσει τις «πρώην αποικίες» τους.

«Έχουμε δει ότι η Κίνα έχει αναπτύξει πολύ έντονες εμπορικές σχέσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

«Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική θα πρέπει επίσης να αυξήσει τις συναλλαγές τους.»

Η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ακολούθησε μια αντίστοιχη σύνοδο κορυφής με την Κίνα πριν από έξι μήνες με το μπλοκ των 33 χωρών, στις οποίες ο Πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε $ 250 δις επενδύσεις τα επόμενα 10 χρόνια.

Παλεύοντας με τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους που σχεδόν διέλυσε τη ζώνη του ευρώ, η Ευρώπη δεν έχει αρκετά μετρητά για επενδύσεις.

Αντί αυτού, επιλέγει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο, δημιουργώντας σταδιακά ένα συνονθύλευμα ευκαιριών. Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι καθώς η ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα της Λατινικής Αμερικής μειώνεται, η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να «αντεπιτεθεί».

Η ΕΕ συμφώνησε με τη Βραζιλία να προσπαθήσουν και πάλι να απεμπλακούν από τη μακροχρόνια τελμάτωση των συνομιλιών με την Νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ Mercosur, λαμβάνοντας δέσμευση για άνοιγμα των αγορών τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την εμβάθυνση των εμπορικών συμφωνιών με το Μεξικό και τη Χιλή για τη μείωση των φραγμών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο Ισημερινός είναι στο στάδιο της εφαρμογής μιας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Άλλες συμφωνίες στη σύνοδο κορυφής περιλαμβάνουν πέντε κράτη της Καραϊβικής που εξασφάλισαν καθεστώς ελεύθερης βίζας στην Ευρώπη, με την Κολομβία και το Περού να ακολουθούν.

Η ΕΕ και η Βραζιλία συζήτησαν σχέδια περί ενός (€ 165.000.000) υποθαλάσσιου καλωδίου επικοινωνίας από τη Λισαβόνα προς Φορταλέζα, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Βραζιλίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία θέλει να προστατεύσει την κυκλοφορία του Διαδικτύου από την αμερικανική επιτήρηση, δη ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε το τηλέφωνο και το e-mail του Προέδρου της Βραζιλίας Dilma Rousseff.

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα, η ΕΕ απέφυγε την κριτική κατά του αριστερού Προέδρου Nicolas Maduro, ο οποίος αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές και δεν παρέστη στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο σοσιαλιστής σύμμαχος της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος του Ισημερινού Rafael Correa, απέρριψε οποιαδήποτε επίπληξη του Maduro, λέγοντας ότι η θέση των ΗΠΑ, που περιγράφει τη Βενεζουέλα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, είναι «παράλογη».

Ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας αποχωρώντας από τη συνάντηση:

«Πιστεύω ότι το μέλλον της Βενεζουέλας είναι στο διάλογο, τη δημοκρατία, την ελευθερία, και το σεβασμό προς το νόμο».

EurActiv με Reuters