Ενωμένοι οι ηγέτες της ΕΕ στο εμπόριο και τον προστατευτισμό

[amna.gr]

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να αντιδράσουν στον προστατευτισμό. Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν επικεντρωμένη στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά τονίστηκε επίσης ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

Υποστήριξαν επίσης την επιβολή φόρων σε αμερικανικά προϊόντα. «Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί σε όλες τις ενέργειες σαφούς προστατευτικής φύσης», τόνισαν στα γραπτά συμπεράσματα τους.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τους εταίρους – μετά τις συμφωνίες που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες με την Ιαπωνία και το Μεξικό.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμη εμπορική συμφωνία με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη ενώ θα ξεκινήσει συνομιλίες τον Ιούλιο με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, υπήρξαν γραμμές που έδειχναν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προστατεύσει τις δικές της βιομηχανίες και να διατηρήσει τις τεχνολογίες της, όσον αφορά αυτό που θεωρεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο μυαλό των Ευρωπαίων ηγετών είναι οι κινεζικές εταιρείες, αν και δεν ανέφεραν κάτι στο κοινό ανακοινωθέν.

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι θα πρέπει να επιτραπεί πιο αυστηρός έλεγχος σε ξένες επενδύσεις εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τις κινεζικές εξαγορές στην ήπειρο.