Ένα βήμα πιο κοντά στην σύναψη εμπορικής συμφωνίας η ΕΕ με την Ιαπωνία

Θερμή υποδοχή του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο [Olivier Hoslet/EPA]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία θα υπογράψουν κατά τη διάρκεια Συνόδου την Πέμπτη (6 Ιουλίου) μια πολιτική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Μια πολιτική συμφωνία όμως δεν θα σημάνει και την λήξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια. Πάντα ανακοινώνεται όταν και οι δυο πλευρές συμφωνούν πως δεν υπάρχει γυρισμός και αρκετά από τα συμφωνηθέντα είναι ήδη στο τραπέζι προκειμένου να ικανοποιήσουν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, λέει στην Euractiv.com ο Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία.

Το τεχνικό προσωπικό θα πρέπει να μελετήσει εξονυχιστικά τις λεπτομέρειες. Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές προσπάθησαν να εξομαλύνουν τις διαφορές για τους δασμούς στα αυτοκινήτα στην ΕΕ, στις ιαπωνικές εκχωρήσεις στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, καθώς και σε θέματα όπως οι κανόνες προέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιαπωνία προτείνει μια χαμηλή δασμολογική ποσόστωση εισαγωγής για ορισμένες κατηγορίες ευρωπαϊκών τυριών, η οποία αποδεικνύεται ως μια αμφισβητούμενη πτυχή των διαπραγματεύσεων.

Οι Times της Ιαπωνίας αναφέρουν πως στον τομέα των αυτοκινήτων, το Τόκιο πρόκειται να ζητήσει την κατάργηση των δασμών επτά χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του της εμπορικής συμφωνίας. Η ΕΕ εν τω μεταξύ, ζητά αντ’ αυτού να καταργηθούν οι συγκεκριμένοι δασμοί σε 10 χρόνια.

Κάποια άλλα ευαίσθητα πολιτικά στοιχεία της συμφωνίας αφήνονται για τον επόμενο γύρο, όπως η προστασία των επενδύσεων και οι ροές δεδομένων. «Αφήστε ακόμα έναν επιπλέον χρόνο – τουλάχιστον – μέχρι να δείτε την τελική μορφή της συμφωνίας», δήλωσε η εμπειρογνώμονας Ιάνα Ντρέιερ από την Berderlex.

Η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, και ο Χαρούχι Κουμαζάβα, Επίτροπος της Ομάδας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιαπωνίας, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (3 Ιουλίου) για να προχωρήσουν ζητήματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

Ανέφεραν, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής, ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας έχουν αυξήσει τη σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Αυτό προσφέρει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω διευκόλυνση των ομαλών και αμοιβαίων ροών δεδομένων, ιδίως μέσω της ταυτόχρονης εύρεσης επαρκούς προστασίας και από τις δύο πλευρές.

Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ και ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Φιλ Χόγκαν επισκέφθηκαν την Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα και επέστρεψαν το Σάββατο (1 Ιουλίου), πεπεισμένοι ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία.

«Έχουμε αρκετή σύγκλιση, ώστε οι πλευρές μας να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες και να εξομαλύνουν τις υπόλοιπες λεπτομέρειες» ανάρτησε η Επιτροπή στο twitter το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας «σημαντική πρόοδο … σε πολλά ευαίσθητα γεωργικά ζητήματα».

“Τα έχουμε σχεδόν καταφέρει. Είμαι αρκετά αισιόδοξη ότι οι ηγεσίες μας μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία όταν συναντηθούν στις 6 Ιουλίου” έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter η Μάλμστορμ. Πρόσθεσε επίσης πως “η συμφωνία θα καταργήσει σχεδόν όλους τους δασμούς μεταξύ μας, οι οποίοι στοιχίζουν πολλά λεφτά, για την ακρίβεια δισεκατομμύρια”. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία “θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά ένα τρίτο“.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισσίντα δήλωσε ότι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών με τον επικεφαλής των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν μπορώ να προδικάσω, αλλά θα συμμετάσχω στις συνομιλίες με αποφασιστικότητα προκειμένου να υλοποιήσω «μια αρχικά ελεύθερου εμπορίου συμφωνία», δήλωσε χτες ο Κισσίντα πριν από το διήμερο ταξίδι του. Θα δουλέψω μέχρι τέλους για να επιτύχω τα καλύτερα αποτελέσματα για την Ιαπωνία», είπε.

Η Ιαπωνία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ παγκοσμίως. Για την Ιαπωνία, η ΕΕ κατέχει την τρίτη θέση. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο ανήλθε το 2016 σε συνολικά 125 δισ. Ευρώ.

Η ΕΕ επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με όλα τα μέτωπα από την στιγμή της έλευσης του Τραμπ. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για την τόνωση των εγχώριων επιχειρήσεων, πρότεινε έναν φόρο 20% επί των εισαγωγών και υιοθέτησε μια διφορούμενη στάση αναμονής απέναντι στην Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων Transatlantic (Trade and Investment Partnership).

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Πρόεδρος απέσυρε επίσης την αμερικανική υποστήριξη από την εταιρική σχέση με τις χώρες του Ειρηνικού (TPP), η οποία περιλάμβανε την Ιαπωνία και άλλους 11 εταίρους.

Κατά τη διάρκεια συνόδου τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ήταν «πολύ σίγουρος» για την σύναψη μιας «γρήγορης συμφωνίας φέτος».

Το Σάββατο, η Μάλμστρομ δήλωσε ότι μια συμφωνία θα έστελνε ένα «ηχηρό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο».

 

X