Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ τρίζει τα θεμέλια του «Μεγάλου Συνασπισμού» της Ευρωβουλής

ttip_parliament_demo_creditgreensefa_flickr

Σε αντίποινα για την αναβολή της ψηφοφορίας για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP) των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την Τρίτη (9 Ιουνίου), η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατόρθωσε να αναβάλλει την συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα. Οι δύο ομάδες κατηγορούν η μια την άλλη για την κατάσταση.

Η ακύρωση της ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ΤΤΙΡ προκάλεσε σάλο μεταξύ των ευρωβουλευτών την Τρίτη, και το δράμα συνεχίστηκε την επόμενη μέρα. Η απόφαση του Martin Schulz να καθυστερήσει την ψηφοφορία, λόγω των πολλών τροπολογιών που κατατέθηκαν, αναστάτωσε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, η οποία έκρινε ότι η εμπορική συμφωνία έχει γίνει όμηρος της αριστεράς. Έτσι αποφάσισαν να προβούν σε αντίποινα.

Σε μια συνεδρίαση την Τρίτη το βράδυ, το ΕΛΚ αποφάσισε να προσπαθήσει να ακυρώσει τη συζήτηση, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να βασίζεται στην υποστήριξη των βρετανών ευρωβουλευτών της ομάδας Ευρωπαίων Ρεφορμιστών, που είναι υπέρ της Συμφωνίας. Η ψηφοφορία της Τετάρτης το πρωί για να αναβληθεί η συζήτηση πέρασε με οριακές ψήφους: 183 ψήφοι υπέρ, 181 κατά.

Μεγάλη απογοήτευση

Η ακύρωση της κύριας συζήτησης στην ολομέλεια προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς ευρωβουλευτές.

Ο Pascal Durand, Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε: «Πρόκειται για εμπλοκή, επειδή βλέπω ότι η Επιτροπή δεν μας δίνει τόσο πολύ δουλειά έτσι κι αλλιώς. Οι δύο σημαντικές ψηφοφορίες της ολομέλειας έχουν ακυρωθεί».

Η άκρα αριστερά και τα ακροδεξιά κόμματα που μαζί με τους Πράσινους, αποτελούν το σκληρό πυρήνα κατά της TTIP του Κοινοβουλίου, κατηγόρησαν τους σοσιαλδημοκράτες να είναι στο κρεβάτι ότι συνεργάζονται μυστικά με τους βρετανούς Συντηρητικούς.

Συνεργασία όχι συνασπισμό

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Gianni Pitellla, είπε: «Αν θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την ΤΤΙΡ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να βρούμε την πλειοψηφία των βουλευτών που δεν θα απορρίψει αυτό που θα μπορούσε να έρθει».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, ο «μεγάλος συνασπισμός» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια ψευδαίσθηση. «Αναλαμβάνουμε νομοθετική συνεργασία. Δεν είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός», όπως στη Γερμανία, επειδή δεν υπάρχει κυβέρνηση. Χωρίς την πλειοψηφία, εμείς πάντα πρέπει να βρούμε τρόπους να συμβιβαστούμε», είπε.

Αλλά οι δημόσιες συγκρούσεις στο εσωτερικό των σοσιαλιστών κατά τη διάρκεια των διατλαντικών εμπορικών διαπραγματεύσεων δεν πέρασαν απαρατήρητες και προκάλεσαν τις επικρίσεις του ΕΛΚ. Η Françoise Grossetête, Γαλλίδα μέλος του ΕΛΚ, κατηγόρησε τους σοσιαλιστές για την αδυναμία του αρχηγού του να κρατήσει την ομάδα του ενωμένη. «Ο Gianni Pitella είναι μέτριος. Είναι ένας πρωταθλητής της μετριότητας».

 «Φασαρία» στο ΕΛΚ

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις διαιρέσεις μεταξύ των Σοσιαλιστών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alain Lamassoure. Αλλά και η δική του ομάδα δεν είναι χωρίς προβλήματα. Πολωνοί, Ισπανοί και Γάλλοι του ΕΛΚ προκάλεσαν μια κρίση πρόσφατα, όταν επαναστάτησαν κατά του προτεινόμενου συστήματος ποσοστώσεων μεταναστών.

Σύμφωνα με μέλος των σοσιαλιστών, η κατάσταση μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών είναι πιο σοβαρή. «Ορισμένα μέλη εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποτέ δεν θέλουν να ακούσουν για συμβιβασμό. Αλλά χωρίς συμβιβασμό, δεν θα κάνουμε τίποτα», είπε ο ευρωβουλευτής.

Ο Bernd Lange, εισηγητής της ΤΤΙΡ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στον Τύπο ότι, κατά τη γνώμη του, ήταν η αναζήτηση των Σοσιαλιστών για δημοτικότητα τους ώθησε να μπλοκάρουν την ψηφοφορία ΤΤΙΡ.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό στο τέλος: να δώσουμε στην Επιτροπή τη γνώμη μας για το θέμα, ή να αποκτήσουμε μερικά επιπλέον like στο Facebook;», διερωτήθηκε.

EurActiv Γαλλίας