ΕΕ: Επιβολή προσωρινών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από την Κίνα

Προσωρινούς δασμούς στις εισαγωγές ύψους έως και 28,5% σε ορισμένα ανθεκτικά στη διάβρωση προϊόντα χάλυβα από την Κίνα, επέβαλε η ΕΕ μετά από έρευνα οκτώ μηνών, στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα ευνοούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις.

Η απόφαση της 9ης Αυγούστου από την Κομισιόν έρχεται σε συνέχεια καταγγελίας της ευρωπαϊκής ένωσης χάλυβα Eurofer, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν την ArcelorMittal, την ThyssenKrupp και την Tata Steel Europe.

Το 2017, οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων χάλυβα έχουν σημειώσει αύξηση κατά 45% και αποτελούν το 51% των συνολικών εισαγωγών του προϊόντος της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επενδυτική τράπεζα Jefferies.

«Μετά τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα των Voestalpine, Thyssenkrupp και ArcelorMittal για τα προϊόντα χάλυβα, τα σημερινά νέα αποτελούν θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς μετοχών», ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει επιβάλει δασμούς κατά του ντάμπινγκ σε διάφορα κινεζικά προϊόντα, αφού ευρωπαϊκές εταιρίες επικαλούνται αθέμιτες επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ την Τετάρτη (9 Αυγούστου), η Κομισιόν δήλωσε ότι οι δασμοί κατά του ντάμπινγκ είναι απαραίτητοι, για να βοηθήσουν τους παραγωγούς σε τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ.

«Συνάχθηκε προσωρινά το συμπέρασμα, ότι η επιβολή μέτρων θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της βιομηχανίας της Ένωσης, καθιστώντας δυνατή την αύξηση των τιμών και επιτρέποντας στον συνολικό κλάδο παραγωγής να επιστρέψει σε μια πιο κερδοφόρα κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στις εισαγωγές, που κυμαίνονται από 17,2% έως 28,5%, θα επηρεάσουν τη Hesteel Group, τη Shougang Group, τη Shagang Group και πολλές άλλες εταιρίες.

Τέλος, οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν έφεση κατά απόφασης της ΕΕ σε ακροαματική διαδικασία εντός 25 ημερών.

X