ΕΕ: Εδραιώνεται η συνεργασία με την Ιαπωνία για το εμπόριο

[European Commission]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Τρίτη (17 Ιουλίου), στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του προέδρου Τραμπ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ η ΕΕ και θα άρει σχεδόν το σύνολο των δασμών ύψους 1 δις ευρώ που καταβάλλονται κάθε χρόνο από εταιρείες της ΕΕ για εξαγωγές στην Ιαπωνία.

«Είναι μια πράξη τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, σε μια εποχή που ορισμένοι τους αμφισβητούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν την πολιτική σημασία της συμφωνίας που υπογράφηκε για την «εδραίωση της ιαπωνικής-ευρωπαϊκής φιλίας», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

«Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ένα φως στο αυξανόμενο σκοτάδι της διεθνούς πολιτικής. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, δήλωσε ότι η συμφωνία «δείχνει στον κόσμο την αδιάκοπη πολιτική βούληση της Ιαπωνίας και της ΕΕ να αναδειχθούν πρωταθλητές του ελεύθερου εμπορίου σε μια εποχή που ο προστατευτισμός έχει εξαπλωθεί».

Πέρα από τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης για τη δημιουργία της μεγαλύτερης περιοχής ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Συμφωνία-ορόσημο για το ελεύθερο εμπόριο υπογράφουν ΕΕ- Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία μεταβαίνουν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να υπογράψουν την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της ενιαίας αγοράς, στέλνοντας ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του προέδρου Τραμπ.

«Αποτελεί κοινό …

Το νέο αυτό πλαίσιο θα ενισχύσει τη συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση καταστροφών, την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

«Το εμπόριο είναι κάτι παραπάνω από δασμούς και εμπόδια», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αφορά τις αξίες, τις αρχές και την εύρεση κερδοφόρων λύσεων για όλους».

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία δέχθηκε να μειώσει τους δασμούς της σε πολλά ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, θα καταργήσει τους δασμούς για τα τυριά, συμπεριλαμβανομένων των Gouda και Cheddar (σήμερα 29,8%) και του κρασιού (περίπου 15% κατά μέσο όρο).

Επιπλέον, οι άδειες για τις εξαγωγές βοείου κρέατος της ΕΕ θα αυξηθούν, ενώ δεν θα υπάρξουν δασμοί για το μεταποιημένο κρέας και σχεδόν καθόλου για τα νωπά κρέατα.

Η εμπορική πολιτική Τραμπ στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας

Εναλλακτικές λύσεις στη χάραξη πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμούν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πεκίνο σήμερα (16 Ιουλίου), ύστερα από τις τελευταίες δηλώσεις του στις οποίες αποκαλεί «εχθρούς» την ΕΕ και την Κίνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 180%.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην προστασία γεωγραφικών ενδείξεων ενός μεγάλου καταλόγου προϊόντων -συνολικά 200 από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Τέλος, η ΕΕ εκτιμά ότι 600.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη σχετίζονται με το εμπόριο στην Ιαπωνία.