Εμπορικά μέτρα κατά της Κίνας εξετάζει η ΕΕ

merkelmacron-800x450 [Clemens Bilan/EPA]

Τα κράτη μέλη διαφωνούν σχετικά με το κατά πόσον είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός της ΕΕ για την προστασία των στρατηγικών τομέων της  παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.

Οι εχθρικές εξαγορές, η απόκτηση τεχνολογιών αιχμής και η περιορισμένη πρόσβαση σε ξένες αγορές οδήγησαν σε μη ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των μεγαλύτερων εταίρων της, ιδίως της Κίνας. Μέσα από την κοινωνική αναταραχή που προκαλείται από την παγκοσμιοποίηση και τις αυξανόμενες ανισότητες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των όρων ανταγωνισμού ενισχύοντας τα εμπορικά της μέσα. Μεταξύ των ιδεών που συζητούνται, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής βέτο στις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

“Έχουν εκφραστεί πρόσφατα ανησυχίες για τους ξένους επενδυτές, κυρίως τις κρατικές επιχειρήσεις, που εξαγοράζουν ευρωπαϊκές εταιρείες με κύριες τεχνολογίες για στρατηγικούς λόγους”, ανέφερε το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της παγκοσμιοποίησης που εκδόθηκε στις 10 Μαΐου. Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι επενδυτές της ΕΕ δεν είναι ευπρόσδεκτοι με τον ίδιο τρόπο στο εξωτερικό. Και πρόσθεσε ότι αυτές οι “ανησυχίες” απαιτούσαν “προσεκτική ανάλυση και κατάλληλη δράση”.

Η προειδοποίηση για νέα μέτρα ακολούθησε τις απαιτήσεις των μεγαλύτερων κρατών μελών για ένα νέο μέσο για την παρεμπόδιση ορισμένων ξένων εξαγορών. Σε επιστολή τους τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν νέες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ, καθώς το μπλοκ “θα πρέπει να διαθέτει περισσότερα περιθώρια για τη διερεύνηση εξατομικευμένων εξαγορών και, ενδεχομένως, την παρεμπόδιση τους”.

“Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι εάν οι αποφάσεις για τις ξένες επενδύσεις πρέπει να παραμείνουν πρωτίστως στα χέρια των κρατών μελών ή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο”, εξήγησε ένας διπλωμάτης.

Ένας ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ εξήγησε ότι τα κράτη μέλη «προσπαθούν να κρυφτούν» πίσω από την Επιτροπή, επειδή φοβούνται αντίποινα εάν περιορίζουν την πρόσβαση στις εθνικές αγορές τους, ιδίως από την Κίνα.

Οι διπλωμάτες από τα κράτη μέλη που δεν ευθυγραμμίζονται με την πρόταση των μεγαλύτερων κρατών συμφωνούν. Η Επιτροπή θα πρέπει να “σκεφτεί πολύ καλά” τι θα κάνει. Διάφοροι αξιωματούχοι επεσήμαναν την αλλαγή νοοτροπίας της Γερμανίας, αφού η χώρα “φοβήθηκε” με την εξαγορά του κορυφαίου κατασκευαστή ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea.

Οι εσωτερικές συζητήσεις που διεξήχθησαν στο εσωτερικό της Κομισιόν δεν έχουν μετουσιωθεί σε κάποιο σχέδιο πρότασης. Η Επιτροπή εξετάζει διάφορες επιλογές, σύμφωνα με τις πηγές. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να προσφέρονται μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των ξένων επενδύσεων. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν η σταδιακή εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας ώστε να επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ για την παρεμπόδιση των ξένων επενδύσεων, όπως πρότεινε το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη. Αυτή η επιλογή θα συνιστούσε τη λήψη αντίποινων στην Κίνα για την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά της. Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να ληφθούν μέτρα αντιποίνων, για τους υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι επιλογές προτού λάβουμε “ένα από τα ισχυρότερα μέτρα” στη δέσμη εργαλείων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν επίσης ότι η ομιλία του κινέζου προέδρου Xi Jinping υπέρ της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου θα οδηγήσει τελικά σε πρόοδο στη διμερή επενδυτική συμφωνία ΕΕ / Κίνας. Αλλά η πίεση να αναληφθεί περαιτέρω δράση αυξάνεται.

“Το κείμενο προβληματισμού σας είναι καλό αλλά αυτό δεν φτάνει “, δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Françoise Grossetête στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Jyrki Katainen. “Θα ήθελα να δω ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το ζήτημα του ελέγχου των ξένων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς που θα εγγυάται την απασχόληση, επειδή οι θέσεις εργασίας είναι η μόνη κοινωνική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες μας”, πρόσθεσε κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.