Αύξηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών το 2017 αναφέρει έκθεση της Κομισιόν

[European Commission]

Την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τα μέτρα εμπορικής άμυνας δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη (31 Ιουλίου), επισημαίνοντας 46 έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και κάνουν λόγο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές το 2017.

Οι σχετικά υψηλοί δείκτες παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με το 2016. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η επέκταση των μέτρων στις τρέχουσες έρευνες αυξήθηκε κατά 75%.

Αναλυτικά, στα τέλη του 2017 η ΕΕ είχε 97 μέτρα αντιντάμπινγκ και 13 ισχύοντα αντισταθμιστικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια του έτους, ολοκληρώθηκαν 12 υποθέσεις με την επιβολή εμπορικών δασμών και άλλες δύο χωρίς καμία ενέργεια.

Ωστόσο, η έκθεση δεν περιλαμβάνει την εμπορική διαμάχη με την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Η ΕΕ παραμένει μια ανοικτή αγορά» παρά τα μέτρα αυτά για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών, ισχυρίστηκε η Επιτροπή, ενώ εκτιμά ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων αφορούσαν το 0,31% περίπου των συνολικών εισαγωγών στην ΕΕ.

Γιούνκερ για ΗΠΑ: Η ΕΕ θα ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση προέρχεται από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη (18 Ιουλίου).

Νέα νομοθετικά εργαλεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι αρκετές νομοθετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν το 2017.

Μετά τη δημοσίευση έκθεσης για την Κίνα, εισήγαγε μια νέα μεθοδολογία αντιντάμπινγκ για χώρες στις οποίες σημειώνονται σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά λόγω κρατικής παρέμβασης.

«Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει μία από τις πιο ανοικτές αγορές στον κόσμο. Είμαστε και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση ανοικτών, δίκαιων και βασισμένων σε κανόνες εμπορικών συναλλαγών. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί αφέλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η εμπορική πολιτική Τραμπ στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας

Εναλλακτικές λύσεις στη χάραξη πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμούν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πεκίνο σήμερα (16 Ιουλίου), ύστερα από τις τελευταίες δηλώσεις του στις οποίες αποκαλεί «εχθρούς» την ΕΕ και την Κίνα.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει επικαιροποιήσει τα εργαλεία εμπορικής άμυνας της. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η νέα εργαλειοθήκη επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλλει υψηλότερα καθήκοντα, να συντομεύσει την έρευνα, για να επιταχύνει τη διαδικασία ή να αυξήσει την προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

«Πιστεύουμε στο ανοικτό εμπόριο βασισμένο σε κανόνες. Είμαστε πλέον καλύτερα εξοπλισμένοι, για να στηρίξουμε τις εταιρείες μας, εάν άλλες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmström.

ΕΕ: "Εποικοδομητική" η συμφωνία Γιούνκερ – Τραμπ

Η Γαλλία ζήτησε «αποσαφηνίσεις» για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την συνάντηση ανάμεσα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τραμπ για την αποκλιμάκωση της εμπορικής κρίσης, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.