Αυξάνεται η κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια

china_1_0.jpg

Σε επεκτατικές κινήσεις σε διάφορους οικονομικούς τομείς και στα Βαλκάνια, μετά την Ιταλία, βλέπουμε ότι προχωρά η Κίνα, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του  Željko Trkanjec από τη EURACTIV.hr για τη σημερινή έκδοση του The Capitals (του καθημερινού ενημερωτικού δελτίου για τα ευρωπαϊκά νέα από το δίκτυο της Euractiv).

ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ πριν από τη σύνοδο κορυφής των «16+1» στο Ντουμπρόβνικ σήμερα. «Θα εισαγάγουμε περισσότερα κροατικά προϊόντα που ταιριάζουν στους Κινέζους καταναλωτές και θα ενθαρρύνουμε ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο», δήλωσε ο Li μετά από συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς. «Αν και είμαστε γεωγραφικά απομακρυσμένοι, είμαστε πρόθυμοι να φέρουμε κοντά τις καρδιές μας και να ανοίξουμε μια περίοδο-διαμάντι στις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι περίπου 250.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία. Τα επόμενα μεγάλα έργα θα είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου Ζάγκρεμπ-Ριέκα και των κροατικών θαλάσσιων λιμένων. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον συγχρονισμό της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη-‘Ενας Δρόμος» με αναπτυξιακές στρατηγικές στη Κροατία», πρόσθεσε ο Li.

Ο Κροάτης υπουργός Οικονομίας Darko Horvat ανακοίνωσε ότι προσφέρθηκε σε κινεζικές εταιρείες να κατασκευάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Ζάγκρεμπ-Ριέκα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στην κροατική τηλεόραση N1 ότι δεν ενημερώθηκε για το έργο. Το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας δήλωσε επίσης ότι η πόρτα στην κινεζική αγορά άνοιξε για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κροατίας μετά την υπογραφή κοινού πρωτοκόλλου σχετικά με τα κτηνιατρικά πρότυπα και τα πρότυπα δημόσιας υγείας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Κίνα έχει επίσης προσκαλέσει κροατικά θεσμικά όργανα να εκδίδουν ομόλογα «Panda» στην Κίνα και κροατικές τράπεζες και εταιρείες να χρησιμοποιούν το γιουάν, το επίσημο νόμισμα της Κίνας, στο εμπόριο και τις επενδύσεις στην χρηματοπιστωτική αγορά της Κίνας μέσω του προγράμματος Qualified Foreign Institutional Investor Scheme και του RMB Qualified Foreign Institutional Investor Scheme.

Το Κεντρικό Κρατικό γραφείο της Κροατίας για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Κοινωνίας και ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei υπέγραψαν μνημόνιο με στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της ψηφιοποίησης. Το μνημόνιο προβλέπει συνεχή επικοινωνία και στενότερη συνεργασία μεταξύ της Huawei και της Κροατίας για την ανάπτυξη λύσεων «έξυπνης πόλης», την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, βιομηχανικών προτύπων και τη δυνατότητα συμμετοχής σε συνέδρια και σεμινάρια για τις ψηφιακές τεχνολογίες στην Κροατία και την Κίνα.

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ: Στο μεταξύ, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Miro Cerar δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν άνιση πρόσβαση στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ειδικότερα την περίπτωση της Ιταλίας, η οποία προσχώρησε στη κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος».

«Μια τέτοια απόφαση εκ μέρους της Ιταλίας, η οποία προβλέπει κινεζικές επενδύσεις σε ιταλικούς λιμένες, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σλοβενικό λιμάνι του Koper», ανέφερε ο Cerar. Δεν αναφέρθηκε απευθείας στην Τεργέστη, αλλά μεταξύ αυτών των δύο λιμένων υπάρχει ήδη αντιπαράθεση ως προς το ποιος θα πρέπει να είναι ηγέτης στην ακτή της Ανατολικής Αδριατικής.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ: Περίπου 50 κινεζικές εταιρείες κυριάρχησαν στη φετινή Έκθεση στη πόλη του Μόσταρ. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας της πληροφορίας, βιοτεχνολογίας και ενέργειας. «Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές υψηλής ταχύτητας. Θέλαμε να παρουσιάσουμε το γρήγορο τρένο μας στην έκθεση αυτή, ώστε οι άνθρωποι στη Β-Ε να γνωρίζουν περισσότερα για αυτά τα τρένα και για την εταιρεία μας», δήλωσε ο Hu Wenjin από την China Railway.

X