Απόψε τα μέτρα της Ε.Ε. για τις μεταφορές στη Βόρεια Ιρλανδία

Τα μέτρα της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τους τελωνειακούς ελέγχους, όπως ο εκτελωνισμός κρέατος, γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων διατροφής και η ροή φαρμάκων στη βρετανική επαρχία από την ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. [Europe by Satellite]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την Τετάρτη (13 Οκτωβρίου) στη Βρετανία ένα πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των εμπορευμάτων προς τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit .

Τα μέτρα της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τους τελωνειακούς ελέγχους, όπως ο εκτελωνισμός κρέατος, γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων διατροφής και η ροή φαρμάκων στη βρετανική επαρχία από την ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, δεν θα ανοίξει για επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου που διέπει τη μοναδική εμπορική θέση της Βόρειας Ιρλανδίας, σημείο τριβής μεταξύ τις Βρυξελλών και Λονδίνου.

Ο Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρος της επιτροπής αρμόδιος για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρουσιάσει τα σχέδια στις χώρες της ΕΕ και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης πριν από μια συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 μ.μ.
Η επιτροπή θα ανακοινώσει το πλάνο για περισσότερη επαφή με ανθρώπους στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι προτάσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα σούπερ μάρκετ να προμηθεύουν τα καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας με λουκάνικα και άλλα προϊόντα με κρέας από τη Βρετανία που έχουν απαγορευτεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και θεωρητικά στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ενώ παραμένει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές της στο υπόλοιπο μπλοκ δεν αντιμετωπίζουν τελωνειακούς ελέγχους, δασμούς ή γραφειοκρατία.

Ο Σεφτσόβιτς είπε ότι η ρύθμιση επιτρέπει στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας να απολαύσουν το καλύτερο και των δύο κόσμων. Ωστόσο, η λύση είναι ένα αποτελεσματικό τελωνειακό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα, που θα πλήξει το εμπόριο από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία,κάτι που και εξοργίζει τους φιλοβρετανούς συνδικαλιστές της επαρχίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της επιτροπής, τα βρετανικά λουκάνικα, για παράδειγμα, θα επιτρέπονταν στη Βόρεια Ιρλανδία εφόσον προορίζονταν αποκλειστικά για καταναλωτές της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αυτή είναι η πρότασή μας. Θα το βάλουμε στο τραπέζι. Εάν… αυτό απορριφθεί, τότε πράγματι έχουμε πρόβλημα », είπε ο Σεφτσόβιτς σε σχόλια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βρετανός υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε σε ομιλία του την Τρίτη ότι το Λονδίνο θα είναι έτοιμο να συζητήσει τις προτάσεις «ό, τι και να πουν», αλλά ζήτησε επίσης ένα νέο πρωτόκολλο «μελλοντικής προοπτικής», ένα χωρίς επίβλεψη από Ευρωπαίους δικαστές.
Η ΕΕ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δει πώς ένας άλλος φορέας εκτός από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ θα μπορούσε να αποφανθεί για την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ο Σεφτσόβιτς είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Ιρλανδία, σχεδόν κανείς δεν έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως πρόβλημα.