Απειλεί με βέτο η Ιταλία για τη CETA

[EPA-EFE]

Η Ιταλία δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία CETA, καθώς δεν προστατεύει επαρκώς τα τρόφιμα της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη (14 Ιουνίου) ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Gian Marco Centinaio.

«Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τον Καναδά, διότι προστατεύει μόνο ένα μικρό μέρος των ΠΟΠ μας και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων», ανέφερε ο κ. Centinaio στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Προειδοποίησε, ακόμη, ότι «Θα ζητήσουμε από το Κοινοβούλιο να μην επικυρώσει τη συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία και άλλες παρόμοιες Συνθήκες».

Η απόφαση της Ιταλίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πλήρη εφαρμογή της CETA, που αποτελεί και την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία της ΕΕ.

«Δεν είναι μόνο η Λέγκα που εκφράζει τις αμφιβολίες της, αλλά κι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι μας», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός.

Στο μεταξύ, το European Citizen’s Initiative Stop TTIP-CETA κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές εναντίον των δύο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, ενώ σε όλη την Ευρώπη πλήθος διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκαν για τη διαπραγμάτευση.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Pascal Lamy, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (8 Ιουνίου) ότι κύριο μέλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι πράγματι η αντίδραση σε ορισμένες δυτικές περιοχές ενάντια στο εμπόριο.

«Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη, για να διασφαλίσει ότι η εμπορική μας πολιτική είναι επωφελής για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ωστόσο, «η υποθετική μη επικύρωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Συμβουλίου».