Αυξάνεται το κόστος Κυπρίων εισαγωγέων στη Βρετανία

Oι εισαγωγείς κυπριακών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο (10% των κυπριακών εξαγωγών), έχουν δει τις τιμές να αυξάνονται, κόστος που ενδεχομένως θα μετακυλίσει πάνω στον πελάτη.

Λευκωσία: Ένα μήνα και κάτι μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία κι ενώ πολλά δεδομένα παραμένουν άγνωστα, καθώς επικρατεί μια αναστάτωση στη χώρα, διάφορες επιχειρήσεις και εταιρείες που εδρεύουν εκεί μετρούν τις συνέπειες της εξόδου. Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστος Καραολής, σημείωσε ότι ήδη έγιναν εμφανείς οι συνέπειες του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καταρχήν, ανέφερε, οι εισαγωγείς κυπριακών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο (10% των κυπριακών εξαγωγών), έχουν δει τις τιμές να αυξάνονται, κόστος που ενδεχομένως θα μετακυλίσει πάνω στον πελάτη. «Συγκεκριμένα, ένας Κύπριος εισαγωγέας μου είπε ότι το κόστος του αυξήθηκε κατά 6% από το δημοψήφισμα», επεσήμανε ο κ. Καραολής.

Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα προκάλεσε θλίψη στην παροικία των Κυπρίων, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στις στενές σχέσεις Κύπρου- Βρετανίας. Αν και, τόνισε, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνέπειες, το Brexit θα επηρεάσει τους 300.000 Κυπρίους του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο βραχυπρόθεσμα -αν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εξασθενίσει και η βρετανική λίρα συνεχίζει να υποτιμάται- όσο και μακροχρόνια ανάλογα με την τελική συμφωνία.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις δουλειές τους και την επίδραση της αναταραχής στην αγορά και στα εισοδήματά τους, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις τους. Οι Κύπριοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο (10.000), οι οποίοι συνήθως παραμένουν για να εργαστούν μετά τις σπουδές τους, είναι επίσης πιθανό να δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας», επεσήμανε ο κ. Καραολής. Αναφορικά με τους φοιτητές, συμπλήρωσε ότι «αν και είναι απίθανο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επηρεάσει τα δίδακτρα στους υφιστάμενους φοιτητές, οι μελλοντικοί φοιτητές μπορεί να επηρεαστούν».

Παράλληλα, επεσήμανε, η υποτίμηση της λίρας θα επηρεάσει το 1.1 εκ. Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο για διακοπές, καθώς θα φαίνεται πιο ακριβός προορισμός.

«Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Προφανώς, ένας τρόπος για τους Κυπρίους του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να διατηρήσουν την ελευθερία της διακίνησης είναι να υποβάλουν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο», επεσήμανε ο κ. Καραολής.