Αυστηρότερους κανόνες εμπορικής άμυνας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν παρουσιάζει την επικοινωνία. [European Commission]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τους ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν αυστηρότερα μέσα εμπορικής άμυνας έναντι χωρών όπως η Κίνα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα (20 Οκτωβρίου).

Χθες, η Επιτροπή δημοσίευσε επικοινωνία με την οποία ζητούσε ισχυρότερη προστασία κατά του αθέμιτου εμπορίου, στοχεύοντας στην έγκριση του σχεδίου από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής, πριν τη συνάντηση των υπουργών εμπορίου το Νοέμβριο.

«Η Επιτροπή έκανε το καθήκον της, χρησιμοποιώντας  τα μέσα εμπορικής άμυνας στην πλήρη ισχύ τους. Ωστόσο, έχουμε φτάσει στο όριο του τι είναι εφικτό στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 15% των παγκόσμιων εισαγωγών, αλλά τα μέτρα εμπορικής της άμυνας επιβάλλονται μόλις στο 0,21% των εισαγωγών.

Η επικοινωνία έρχεται μετά τις κατηγορίες ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα της Κίνας βλάπτει σοβαρά την ευρωπαϊκή βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα. Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ ασκεί πίεση για μια ισχυρή απάντηση στο ζήτημα.

«Χιλιάδες θέσεις εργασία έχουν χαθεί από ορισμένες βιομηχανίες της ΕΕ. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Απαιτείται επείγουσα αναθεώρηση των κανόνων εμπορικής άμυνας της ΕΕ», τόνισε.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν γρήγορα μια πρόταση που κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2013 και η οποία προτείνει αλλαγές στο λεγόμενο «Κανόνα του Χαμηλότερου Δασμού».

Οι ισχύοντες κανόνες βάζουν πλαφόν στα επίπεδα των δασμών αντιντάμπινγκ μέσα από τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό το πλαφόν σημαίνει ότι σε ορισμένα προϊόντα, όπως ο κινεζικός χάλυβας έλασης, επιβάλλεται δασμός 21,1% στην ΕΕ. Στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει παρόμοιος κανόνας, ο μέσος δασμός είναι 265,8%, δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία.

Παρότι ορισμένοι θα υποδεχτούν με χαρά τα αυστηρότερα μέτρα, άλλοι ενδιαφερόμενοι ανησυχούν τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για τα μέτρα αντιντάμπινγκ στις κινεζικές εισαγωγές ηλιακών προϊόντων.

Η βιομηχανία και οι ΜΚΟ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων για τις εισαγωγές αυτές θα καταστήσουν τον αγώνα της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή πολύ πιο ακριβό.

«Η αφαίρεση του LDR και η εφαρμογή αστρονομικών δασμών στην κινεζικά ηλιακά προϊόντα θα βλάψουν μόνο τον καταναλωτή, ο οποίος υποτίθεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Επιτροπής Ενέργειας της Ένωσης», είπε ο Τζέιμς Γουάτσον, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών.

Τα κράτη μέλη έχουν διχαστεί όσον αφορά τον κανόνα, με ορισμένες χώρες που ήταν παραδοσιακά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου να τον υποστηρίζουν ιστορικά.

Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε βέβαιος ότι αυτές οι ιστορικές διαφορές θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

«Όλοι συμφωνούν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελεί καρκίνο για τον κόσμο του ελεύθερου εμπορίου», είπε στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση της επικοινωνίας.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ξέρουν σε τι προσπαθούμε να αντιταχθούμε, και θα το δουν με θετική ματιά.»

Η επικοινωνία προτείνει επίσης μια νέα μεθοδολογία «για να αποτυπώσει τις στρεβλώσεις της αγοράς που συνδέονται με την κρατική παρέμβαση σε τρίτες χώρες».

Τα μέτρα στα κινεζικά ηλιακά προϊόντα επιβλήθηκαν μετά από κατηγορίες ότι οι παραγωγοί επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις και πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από ό, τι θα κόστιζαν στην εγχώρια αγορά.

X