Πρόεδρος Invest Cyprus: Η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό και αξιόπιστο εταίρο για επενδύσεις

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Μιχάλης Μιχαήλ. [eurokerdos.com]

Θετικά σημάδια οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, καταγράφει η Κύπρος, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Euractiv, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Μιχάλης Μιχαήλ.

Μίλησε στο διευθυντή της Euractiv Ελλάδος, Νίκο Λαμπρόπουλο.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου ανέρχεται σε 4%, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,6% το 2018.
  • Επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται, μεταξύ άλλων, στο θεματικό τουρισμό, την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις startups.
  • Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια συνιστά τη θετικότερη ένδειξη για ανάπτυξή του τραπεζικού τομέα.
  • Η αστάθεια σε γεωπολιτικό επίπεδο με τη γείτονα χώρα ενδέχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επενδυτές.
  • Το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, το νομικό καθεστώς, η γεωγραφική θέση και η ποιότητα του ανθρώπινού δυναμικού επηρεάζουν θετικά την επιχειρηματική δραστηριότητα της Κύπρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Η Κύπρος φαίνεται να επανακάμπτει μετά από μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με ρυθμούς που αγγίζουν το 4%. Πρόκειται για το τρίτο συνεχές έτος που η χώρα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναπτυξιακή δυναμική της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 3,6% το 2018 και 3,3% το 2019, πολύ πάνω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  

Η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται και στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, η οποία είναι αυξάνουσα, με επενδύσεις να υλοποιούνται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας, παραδοσιακούς και αναπτυσσόμενους. Ενδεικτικό της προόδου που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι επίσης η κατάταξη της χώρας μας ως η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη εθνική ταυτότητα (nation brand) για το 2017, μετά την Ισλανδία, σύμφωνα με τον διεθνούς αναγνώρισης οίκο Brand Finance. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το στοίχημα θα έχει κερδηθεί όταν καταφέρουμε να κρατήσουμε σταθερή την πορεία μας σε βάθος χρόνου, επιδεικνύοντας την ίδια επιμονή και συνέπεια.

Ποιες επενδυτικές προοπτικές βλέπετε να ανοίγονται και ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους καλείτε τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν;

Επενδυτικές προοπτικές παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επενδυτικά ταμεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ετησίως με αξιοσημείωτο ρυθμό ύψους περίπου 18%. Ζωηρό ενδιαφέρον υπάρχει, επίσης, από πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο ή που βρίσκονται ήδη εδώ αλλά έχουν βλέψεις για επέκταση της παρουσίας τους.

Στον τομέα του θεματικού τουρισμού, το πολυθεματικό καζίνο αποτελεί κομβική επένδυση και βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, ενώ οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις υλοποιούνται σε όλα τα παραλιακά μέτωπα του νησιού. Επενδύσεις υλοποιούνται ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως της ενέργειας, της ναυτιλίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται επίσης και για αναδυόμενους τομείς, όπως οι τομείς της τεχνολογίας και καινοτομίας, της υγείας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της οπτικοακουαστικής.

Ειδικότερα όμως στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας, η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας για προώθηση της υποθαλάσσιας ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (Euro-Asia Interconnector) και η κατασκευή του αγωγού EastMed, για μεταφορά αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών. Πρόκειται για έργα μεγάλης αξίας, τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και δημιουργούν ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε αρκετούς συναφείς κλάδους.

Ο τραπεζικός τομέας έχει ανακάμψει στο σημείο να μπορεί να στηρίξει μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη Κύπρο;

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει περάσει εδώ και καιρό σε μια νέα εποχή, καταφέρνοντας αρχικά να σταθεροποιηθεί και ακολούθως να ενδυναμώσει τις αναπτυξιακές του προοπτικές. Ως διαχρονικός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας, ο τομέας συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διατηρούμε ως χώρα και που μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Κύπρος ελκυστικό επιχειρηματικό κέντρο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί τη θετικότερη ένδειξη για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ξανά διαθέσιμος και μάλιστα με τα χαμηλότερα επιτόκια που είχαμε ποτέ στη χώρα μας. Οι διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης δανείων είναι πλέον πολύ πιο αυστηρές και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι. Μέλημά μας ωστόσο παραμένει να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς συνθήκες ανάπτυξης του τομέα, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλει δυναμικά στη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταδιακή προσαρμογή του στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μετάβασή του στη ψηφιακή εποχή, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερή ανάπτυξή του.

Πόσο μπορεί να επηρεάζει τις επενδύσεις στην Κύπρο η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή;

Η σταθερότητα και προβλεψιμότητα στα εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα ενός κράτους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κατά τη διαδικασία επιλογής ενός επενδυτικού προορισμού από τους ξένους επιχειρηματίες. Είναι γεγονός μάλιστα ότι η γεωπολιτική αστάθεια ανησυχεί τους CEOs που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με τους τελευταίους να την κατατάσσουν ως μία από τις τέσσερις πιο σημαντικές απειλές για το 2018, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Επομένως, η όποια επιθετική συμπεριφορά ή αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν τύχει σωστής διαχείρισης, ενδέχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για τις ξένες επενδύσεις.

Ωστόσο η Κύπρος δεν παύει να είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή, για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εδώ. Παρά το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, η χώρα εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει μια επιλογή σταθερότητας για τους επενδυτές που επιθυμούν να έχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε χώρες της Μέσης Ανατολής χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η χώρα μας συνδυάζει τα προνόμια που διαθέτει ως κράτος-μέλος, με τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής της θέσης, προς όφελος της επενδυτικής δραστηριότητας.

Τι επίδραση περιμένετε να έχει το Brexit στην κυπριακή οικονομία, δεδομένων των στενών δεσμών της Κύπρου με το ΗΒ;

Ένας τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit και από τις επιπτώσεις του στην ισοτιμία στερλίνας-ευρώ, είναι ο τουρισμός αλλά και οι εξαγωγές. Το μέγεθος ωστόσο των συνεπειών θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας που θα συναφθεί μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια και μελετούμε τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών.

Ωστόσο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδύσεων, ενόψει της εξέλιξης αυτής η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό εναλλακτικό προορισμό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που τυχόν να διαφοροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα ως αποτέλεσμα της εξόδου του από την ΕΕ.

Η Κύπρος, ως επενδυτικός προορισμός, συνδυάζει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική θέση της, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως βάση για εξυπηρέτηση των γύρω περιοχών, το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, το διαφανές λειτουργικό και θεσμικό πλαίσιο, το μοντέρνο και πλήρως εναρμονισμένο με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα νομικό σύστημα, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς και το χαμηλό κόστος εγγραφής και διαχείρισης εταιρειών και επενδυτικών ταμείων.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η κυπριακή οικονομία, σε συνδυασμό με τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της, διαμορφώνουν ένα ελκυστικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εταιρειών, των οποίων η δραστηριότητα επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από το Brexit. Ο Οργανισμός αξιοποιεί την τρέχουσα συγκυρία  για να προβάλει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, ως εν δυνάμει εναλλακτικός επενδυτικός προορισμός για διεθνείς εταιρείες επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ενδεχομένως να αναθεωρούν τώρα τις επιλογές τους.

Γιατί τελικά να επενδύσει κάποιος σήμερα στην Κύπρο, ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα;

Όπως προανέφερα, η Κύπρος διαθέτει ένα πακέτο ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αναφέρομαι κατ’ αρχήν στο ανταγωνιστικό φορολογικό της σύστημα, στο νομικό της πλαίσιο, στην κομβική γεωγραφική της θέση, την ποιότητα του ανθρώπινου της δυναμικού και σε όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν ένα κράτος ανταγωνιστικό, ελκυστικό, ευέλικτο και φιλόξενο σε ξένες επενδύσεις.

Φυσικά υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ζούμε σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς και χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Είναι επομένως αυτονόητο ότι χρειάζεται να παρακολουθούμε ανελλιπώς, να σχεδιάζουμε και να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως και με ευελιξία στα παγκόσμια δεδομένα.

Επιπρόσθετα, είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρώσουμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου ακόμα πιο φιλικό, εύρυθμο και λειτουργικό και συνεπώς πιο ευνοϊκό για επενδύσεις. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και να εργαστούμε συλλογικά για την προσέλκυση περαιτέρω ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ποια είναι η γνώμη σας για το Σχέδιο Γιούνκερ; Η Κύπρος φαίνεται να έχει μείνει πολύ πίσω στην υλοποίηση έργων μέσα από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ποιες είναι οι αιτίες και ποια βλέπετε να είναι η εξέλιξη;

Κατά την γνώμη μου, δύο είναι οι λόγοι που η χώρα μας δεν εκμεταλλεύτηκε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πρώτον, για το ψηλό κόστος της χρηματοδότησης, ειδικά με τα σημερινά χαμηλά επιτόκια της αγοράς και δεύτερον γιατί φαίνεται να υπάρχει γενική άγνοια για το σχέδιο αυτό. Πρέπει λοιπόν να γίνει γνωστή η ύπαρξη αυτού του σχεδίου, για να αποφασίσει ο καθένας, αν θέλει να το εκμεταλλευτεί.