Το μέλλον της Ευρώπης και το στοίχημα της αυτοβελτίωσης

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Σπύρος Καπράλος, αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας

Ο πληθοπορισμός (crowdsourcing), μπορεί να βάλει τον πολίτη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών

Ο Σπύρος Καπράλος είναι αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας.

Ο πληθοπορισμός (crowdsourcing), ως μια συμμετοχική διαδικασία, μπορεί να προσφέρει πολλά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από τη στιγμή που η Ε.Ε καταγράφει μεγάλους αριθμητικά πληθυσμούς με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, πέρα από τις γλωσσικές, μια ανοιχτή διαδικασία που θα οδηγεί στη δημιουργία δεξαμενής αναφοράς προβλημάτων αλλά και προτάσεων για λύσεις μπορεί να:

  • βελτιώσει αισθητά την ικανότητα των θεσμών για να έχουν άμεση και ασφαλή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στις περιφέρειες.
  • συμβάλει να λειτουργούν ενεργητικά οι πολίτες και να γίνουν αρωγοί στην επίπονη προσπάθεια για τη βελτίωση της δικής τους καθημερινότητας. Κατά μία έννοια, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί.
  • ανοίξει νέους διαύλους με όλες τις κοινωνικές ομάδες, όταν τις καλούν να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία.
  • συσφίξει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Για παράδειγμα οι συμμετέχοντες σε μία ανάλογη πλατφόρμα θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω συνεργασία σε μία κατεύθυνση Erasmus τεχνογνωσίας ή πολιτικών για ξεχωριστές θεματικές ενότητες.

Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της αυτοβελτίωσης, βάζοντας στο επίκεντρο των πρακτικών της τον ίδιο τον πολίτη.

Αυτή η διαδικασία πληθοπορισμού μπορεί να λάβει ακόμη και πιο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και να μετατραπεί σε μία κίνηση ανανέωσης, σε ένα ευρωπαϊκό Μητρώο Στελεχών (κατά το νεοδημοκρατικό μοντέλο στα καθ’ημάς γνωστά),  με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού πολιτών που μέχρι σήμερα έβλεπαν με επιφυλακτικότητα  την πολιτική, αλλά θέλουν να συμβάλλουν στα κοινά.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει με τον προγραμματικό της λόγο μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που βασίζεται στην αλήθεια και σε τεκμηριωμένες προτάσεις. Η συγκεκριμένη πρόταση κινείται πέρα από κάθε αμφιβολία σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η  ευρωπαϊκή κοινωνική συμμαχία, τόσο πιο αποφασιστικά μπορούν να εφαρμοστούν ριζοσπαστικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν θετικά δεδομένα στην επίπονη προσπάθεια να χαράξουμε νέους δρόμους  ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Η περίοδος 2019-2024 είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία…

X